Fidelity, američki gigant za finansijske usluge navodi je da je njegova platforma za trgovanje i čuvanje (kastodi) kriptovaluta u "završnoj fazi testiranja i finalne provere", prema Medium blogu od 31. januara.

Prema najavi, kompanija trenutno pruža usluge maloj, odabranoj grupi klijenata dok nastavlja da gradi infrastrukturu platforme. Kompanija navodi:

„Naši inicijalni klijenti su važan deo našeg završnog dela testiranja i finalne provere procesa, koji će na kraju da nam omoguće da usluge pružimo širem skupu institucija.“

Fidelity je najavio razvoj kripto platforme sa lansiranjem nove kompanije, Fidelity Digital Asset Services, u oktobru 2018. godine. Fidelity je tada izjavio da će nova kompanija da ponudi kastodi usluge i trgovinu digitalnom imovinom, označavanjem institucionalnih investitora kao što su “hedž” fondovi, porodični poslovi i tržišni posrednici” i za sada neće biti otvoreni za male investitore.

U današnjem saopštenju, Fidelity napominje da njegov razvojni tim sarađuje sa revizorima kako bi osigurao usklađenost sa propisima i "prilagodio postojeće operativne procese" novoj platformi orjentisanoj na kriptovalutu.

Usluge čuvanja (kastodi) su uobičajene u tradicionalnom finansijskom sektoru i nude investitorima mesto za skladištenje sredstava kao što su novac, vrednosni papiri i roba sa dodatom vrednosti kao što su zlato i dijamanti, tako da ne budu izgubljeni ili ukradeni. Kastodi usluge se razlikuju od banaka po tome što im nije dozvoljeno da koriste pohranjena sredstva za sopstvenu dobit. Glavne firme kao JPMorgan, BNY Mellon i Northern Trust nude kastodi usluge.

Ranije ove nedelje, neimenovani izvori su naveli za Blumberg da bi kripto kastodi usluge mogle da bude lansirane do marta 2019. godine.


 

Pripremio: Nikola Mosurović