Bithumb, jedna od najvećih kripto berza Južne Koreje, ponovo će biti slobodna i otvorena za registraciju naloga nakon jednomesečnog zamrzavanja te opcije, izveštava lokalni medisjki servis Yonhap News (sreda 29. avgust).

Prema rečima portparola bankarskog partnera Nonghyup banke, Bithumb će ispuniti specifične zahteve koje propisuju južnokorejski zakoni u zamenu za povratak bankarske podrške.

Nonghyup je obustavio pružanje usluga Bithumb-u krajem jula, a glasine nam sugerišu da je to došlo nakon što je berza izgubila 17 miliona dolara u nedavnom haku koji se dogodio u prethodnom mesecu.

"Odlučili smo da držimo sredstva investitora odvojeno i mi nećemo prahvatiti depozit", naveo je portparol.

U januaru, Južna Koreja je uvela šira pravila za kripto berze, što uključuje zabranu stranim državljanima dok osigurava da sva trgovanja sa korisničkih naloga budu povezana sa korisnikovim "pravim imenom" i njegovim bankovnim računom.

Bithumb je imao turbulentnu istoriju, sa nekoliko hakova koji su izvršili pritisak na rukovodioce kako bi se osigurala usklađenost.

Sa novim sporazumom, koji je stupio na snagu 30. avgusta, tržišta su već počela da reaguju.

Obim trgovanja na Bithumb-u naglo je porastao u prethodnih 24 časa. BTC/KRW postigao je dobit oko 70% u odnosu na 27-28 avgust.

Bithumb je trenutno po dnevnom obimu trgovanja kripto berza rangiran na mestu broj pet, a njegov promet iznosi oko 362,4 miliona dolara u poslednjih 24 časa.


 

Pripremio: Bojan Zečević