EOS blokčein je pušten u rad 9. juna, u skladu sa rezultatima glasanja sa uživo prenosa koje je bilo održano 8. juna.

Kandidati za "Block Producers" EOS blokčeina - ekvivalent rudarima na bitkoin blokčeinu - glasali su "Go" na svojoj najnovijoj sesiji glasanja kako bi EOS glavna mreža bila aktivna 9. juna.

Vesti dolaze nedelju dana nakon što je EOS-ov kreator, blokčein programer Block.one-a, objavio verziju 1.0 blokčein protokola EOSIO javnosti. EOSIO softver je dizajniran da omogući preduzećima i kompanijama koje upravljaju zajednicom da izgrade skalabilne aplikacije zasnovane na blokčeinu.

EOSIO softver, za koji komentatori očekuju da se direktno takmiči sa Itirijumom (ETH) kao protokolom za izgradnju decentralizovanih aplikacija (Dapps), takođe je dobio novu potporu finansiranja prošle nedelje. Istog dana Block.one je objavio EOSIO 1.0 za javnost, kompanija je najavila pokretanje fonda od 50 miliona dolara za podršku razvoju EOSIO "ekosistema", u partnerstvu sa londonskim blokčein investitorom, SVK Kripto.

1. juna, Cointelegraph je objavio da je EOS završio svoju jednogodišnju prodaju tokena, skupivši rekordnih 4 milijarde dolara i postao je najveći ICO projekat u istoriji.

EOS je trenutno peta najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, sa tržišnim kapitalom od 12,8 milijardi dolara.

 

Pripremio: Nikola Tasić