Fond berzanskog indeksa (ETF) bitkoina (BTC) će se na kraju pojaviti na tržištu, izjavio je Rik Edelman, osnivač Edelman Financial Engines u jednom intervjuu sa CNBC-om 11. februara.

Edelman izjavljuje da je bitkoin ETF “gotovo siguran”, dok “samo preostaje pitanje kada”, dodajući:

SEC [Komisija za hartije od vrednosti] ima nekoliko legitimnih zabrinutosti koje sektor mora prevazići i siguran sam da hoće. Na kraju ćemo videti bitkoin ETF, a to je faza u kojoj ću lagodnije moći da preporučim običnim investitorima da učestvuju.”

Generalno, ETF-ovi su hartije od vrednosti koji prate više sredstava proporcionalno zastupljenih u deonicama fonda. Kripto zajednica doživljava bitkoin ETF kao “sveti gral”, naročito zbog toga što bi doveo do većeg usvajanja kriptovaluta.

Edelman je izjavio, “Fidelity je napravio veliku najavu što se tiče problema kastodi usluga. Imamo kompaniju Kingdom Trust i brojne druge ozbiljne igrače na strani kastodija. Siguran sam da će VanEck ili Bitwise moći da zadovolje zahteve SEC-a o rešavanju kastodi problema.

SEC je prethodno izrazio zabrinutost zbog nedostatka sigurnog lanca kastodija, kao i upravljanja u prekomorskim trgovinskim platformama. Edelman je dalje naveo da stavlja bitkoin u istu kategoriju kao i naftu i zlato, što je on nazvao kao “globalno trgovana sredstva izvan domašaja SEC-a.”

Osnovan u 2018. godini, Edelman Financial Engines je formiran spajanjem konsultanskih firmi Edelman Financial Services, LLC i Financial Engines Advisors, L.L.C. Edelman Financial Engines operiše kao finansijska konsultanska firma, koja navodno upravlja na 205 milijardi dolara u imovini.

U istom intervjuu, Tom Lajdon, glavni urednik ETFTrends.com, izjavio je da je već primetio duboko zanimanje za bitkoin ETF, dalje govoreći da “mi stalno razgovaramo sa savetnicima. 74% njih kaže da su pričali sa njihovim klijentima o njihovim interesima u bitkoinu, tako da moraju da počnu da deluju kada se to dogodi jer će taj novac otići negde drugde.” Edelman zaključuje:

“Što se tiče same tehnologije i regulative, to bi moglo da se desi sutra. Nema specifične motivacije jer “ljudi na vrhu” u sektoru nemaju podsticaj da se odreknu svog tržišnog učešća.”

U januaru, CBOE, zajedno sa investicionom firmom VanEck i kompanijom za finansijske usluge SolidX, ponovo su podneli zahtev SEC-u za promenu pravila koji bi omogućio bitkoin ETF, nakon povlačenja prethodnog zahteva. Portparol CBOE-a izjavio je Cointelegraph-u da je odluka da se povuče zahtev rezultat prestanka rada vlade SAD-a.

 

Pripremio: Marko Mihajlović