Radna grupa za finansijsko delovanje (FATF), međuvladino telo za finansijsko osiguranje, zatražilo je od Ujedinjenog Kraljevstva da pojača nadzor nad kriptovalutama. Prema novom izveštaju objavljenom 7. decembra, zemlji su potrebne povećane mere za sprečavanje pranja novca i borbu protiv terorizma (CFT).

U okviru svojih posvećenih "međusobnih procena" o naporima Ujedinjenog Kraljevstva za sprečavanje pranja novca (AML) i CFT-a, FATF je primetio potrebu da svojim mehanizmima za prijavljivanje sumnjivih aktivnosti da “značajnu nadogradnju”

Osim toga, određeni sektori privrede - specifično agenti za nekretnine i trgovci velikih vrednosti - ne pokazuju dovoljno "razumevanja za njihove rizike" u odnosu na kripto pranje novca ili "kako efikasno da ih ublaže".

"Menjačnice virtualnih valuta još nisu pokrivene zahtevima AML/CFT", navodi se u izveštaju, nastavljajući:

"Ovo je rizik koji je u nastajanju i još uvek nema dokaza koji ukazuju na to da se široki obim ML/TF dešava u Velikoj Britaniji kroz ovaj relativno mali sektor."

Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno sprovodi regulatorne promene u pogledu načina na koji se bavi sa različitim aspektima svoje domaće industrije kriptovaluta.

Razne inicijative su susrećene mešovitim recenzijama, neke stranke koje su se uzbunile prošlog meseca kada su se pojavili određeni instrumenti kao što su Bitkoin fjučersi mogli bi da budu na crnoj listi po novim pravilima.

FATF je priznala da su vlasti "identifikovale i procenile rizike vezane za nove metode plaćanja" i da sada "pripremaju propise za proširenje zahteva AML/CFT za ovaj sektor".

Kao deo "preporučenih mera", telo je pozvalo Ujedinjeno Kraljevstvo da "razvije planove za proširenje zahteva AML / CFT i povezanih nadzora nad menjačnica virtualnih valuta."

 

Pripremio: Nikola Mosurović