Investicioni strateg Viliam Pits je ukazao na široko potcenjivanje deflatornog uticaja kriptovaluta kao što je bitkoin za globalne finansije.

Pits je trenutno direktor informacionih tehnologija i portfolio menadžer za strategije digitalnih imovina u Passport Capital-u.

U intervjuu za Real Vision Finance, 30. oktobra, on je rekao da blokčein predstavlja generacijsku promenu tehnologije sa dubokim implikacijama na postojeći finansijski sistem - nešto što je većini trebalo vremena da prepozna. 

Ispravljanje makro neravnoteža

Finansije su zrele za korenite promene pomoću kriptovaluta i blokčeina, rekao je Pits, napomenuvši da će primena ove tehnologije doprineti rušenju monopola moćnih tradicionalnih finansijskih usluga:

„Izdavanje hartija od vrednosti, tokenizacija nekretnina, trgovanje tim sredstvima, kastodi - sve te stvari potencijalno se mogu uraditi na efikasniji način pomoću tehnologije distribuiranog registra. A to smanjuje marže State Street-a ili Northern Trust-a ili tradicionalnih banaka i inkubatora, a to je opet deflatorno.“

Ponovo je naglasio da „veliki deo tržišta“ ostaje slep za potencijalni uticaj tako dalekosežnih promena, kao i koliko brzo se te promene mogu dogoditi.

Posle 2008, on tvrdi da bi potencijalni deflatorni uticaj blokčeina mogao biti presudan za ublažavanje nekih od najgorih disfunkcija sistema, navodeći da:

"Ono što se događa u makro okruženju, a odnosi se na zaduženost i iznos duga koji se trguje i negativne kamatne stope, zaista vas tera na razmišljanje o trenutnom monetarnom sistemu i kako je to održivo."

Poziv za buđenje

Kao što je ranije objavljeno, analitičari smatraju da čak i pre nego što je stekao široku globalnu privlačnost, samo postojanje privatnih decentralizovanih kriptovaluta poput bitkoina (BTC) već ima zdrav uticaj na globalni finansijski sektor.

Privatne digitalne valute, navodi se u letošnjem izveštaju za 2019., služe kao konkurencija lokalnim ulaganjima i tako se obuzdava monetarna politika, stvarajući nižu inflaciju.

U govoru na generalnoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda ranije ovog meseca, bivši guverner Banke Engleske Mervin King rekao je prisutnim da svet "mesečari" dok ulazi u novu finansijsku krizu još goru od one iz 2008.