Nakon saopštenja o podizanju istrage o poslovanju od strane Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC), vrednost akcija finteh kompanije Longfin je pala za 30%, prenosi CNBC 3. aprila.

2. aprila, Longfin je obelodanio istragu u javnom 10-K podnesku SEC-u. Akcije Longfina su 4. aprila pale za 30,89% i trguje se po ceni od 9,89 dolara po akciji. Ove godine je cena akcije pala za 82,43%.

Longfin je finteh kompanija čije akcije (LFIN) su u ponudi na NASDAQ-u. Ukupna tržišna kapitalizacija je skočila više od 1.000% u samo dva dana u decembru prošle godine, nakon objave o kupovini Ziddu.com-a, firme specijalizovane za pametne ugovore i mikrokreditiranje pomoću blokčein tehnologije.

Pic

LFIN Stock Chart Dec. 2017-April 2018

Source: nasdaq.com

Odeljenje za izvršenje u SEC-u je obavestilo Longfin 5. marta o tome da će istražiti trgovanje akcijama kompanije i zatražiti dokumentaciju u vezi sa IPO-om i kupovinom Ziddu.com. Longfin je izrazio nameru da u potpunosti sarađuje sa istražiteljima iz SEC-a, a povodom 10-K podneska:

“Mi smo u procesu odgovora na ovaj zahtev i sarađivaćemo sa SEC-om u vezi sa istragom. Iako SEC pokušava da utvrdi da li je došlo do bilo kakvih povreda saveznih zakona o hartijama od vrednosti, istraga ne znači da je SEC zaključio da je bilo ko prekršio zakon.”

Čak je i generalni direktor Longfin-a, Venkat Minavali, u decembru prošle godine priznao ogroman skok u vrednosti akcija, navodeći: “Ova tržišna kapitalizacija nije opravdana, procenjujući realnu vrednost IPO-a na 5 dolara”, i dodaje, “Mi smo unosna kompanija...Mi nemamo nikakve veze sa ovom euforičnom manijom”.

U januaru ove godine, SEC je objavila da će se ustremiti na kompanije koje koriste opšti entuzijazam vezano za blokčein tehnologiju kako bi manipulisale cenama akcija.