Grupa od 32 startapa, investitora i startap akceleratora zahteva od australijske vlade da uvede inovacije u oblasti finansijskih tehnologija.

Prema pisanju brisbanetimes.com.au, grupa australijskih fintech kompanija poslala je apel vladi, ističući neophodnost promene zakona u toj oblasti kako bi se sprečio dalji gubitak milijardi dolara prihoda od poreza. Prema analizama, pola prihoda od reklamiranja se gubi jer globalni giganti kao što su Google i Facebook imaju poreske olakšice u Australiji.

Pored toga, postoji još uvek velika konfuzija oko legalnog statusa digitalnih valuta u državi, pa se bitkoin kompanije susreću sa raznim problemima.

Australijski startap Coinjar bio je jedan od prvih koji su potpisali zahtev. U decembru 2014. Godine, Coinjar je premestio sedište iz Melburna u London jer je tada u Australiji doneta uredba da država ima pravo na 10% svih bitkoina koji se kupe ili prodaju unutar kontinenta.

Stone & Chalk FinTech hab (osnovan od strane Westpac's Reinventures fonda) je takođe potpisnik. Ranije ove godine, fond je investirao u bitkoin menjačnicu Coinbase. Sada, Westpac's Reinventures planira da podrži fintech sektor u Australiji.

Aleks Skandura, CEO Stone & Chalk-a izjavio je:

“Australijska vlada bi trebalo da se fokusira na oblasti u kojima smo dobri, jer mi smo premalo tržište da bismo ulagali u inovacije u svim oblastima ekonomije”.

Džordž Ozborn se ponudio da pomogne Velikoj Britaniji da postane vodeće fintech tržište u Evropi, a australijski startapi se nadaju da bi reforme koje predlažu doprinele da Australija postane jedno od vodećih fintech tržišta na Pacifiku.

Prema izveštaju, zahtev su potpisala sledeća 24 startapa: Cashper, Clover, Coinjar, Cover Genius, Equtise, FinancialAsk, HeyYou, Flongle, Huffle, Macrovue, Metamako, MoneyBrilliant, Moneyplace, Moula, OnMarket Bookbuilds, PromisePay, RateSetter, SelfWealth, Sharesight, SocietyOne, Spotcap, Stockspot, Thin Cats and Timelio, kao i investitori i akceleratori: 25/Fifteen, Apex Capital, H2 Ventures, Reinventure Group, the Tyro hubs, Stone & Chalk fintech hubs, FinTech Melbourne, i  Sydney FinTech.