Firefox će blokirati kriptojacking viruse u budućim verzijama svog veb pretraživača, prema izveštaju od 30. avgusta.

Taj potez dolazi u sklopu inicijative protiv praćenja koja se očekuje da se primeni u narednih nekoliko meseci. U saopštenju, Firefox citira studiju pretraživača Ghostery, navodeći da 55,4 odsto ukupnog vremena potrebnog za učitavanje prosečnog veb sajta potroši treće strana.

Buduće verzije Firefoxa će, navodno, blokirati takve postupke kao što su skriptovi za kriptografiju koji "neovlašteno rudare kriptovalute preko korisnika" na korisničkim uređajima. Blokirajući praćenje i nalaženje "jasnog skupa kontrola", Firefox želi da pruži svojim korisnicima više izbora u odnosu na podatke koje dele sa veb stranicama.

Još u 2016. godini, kompanija Mozilla, kompanija koja stoji iza pretraživača Firefox-a, sprovela je prakse kojima se ohrabruju korisnici da vode računa o njihovoj privatnosti i sigurnosti na mreži u tekućem pomeranju ka enkripciji podataka. Firefox je, navodno, blokirao veze sa HTTPS zaštitnim serverima koji koriste slabu enkripciju i uspostavljaju najmanje 1023 bita za TLS rukovanje koristeći Diffie-Hellman ključeve.

Još jedan veliki veb pretraživač, Opera, uključio je anti-kripto rudarenje u svom integrisanom ad-blokeru za desktop u decembru prošle godine. Kasnije u januaru, kompanija je najavila planove da dodaju ovu funkciju i svom mobilnom pretraživaču.

Ovog meseca Opera je najavila lansiranje svog desktop pretraživača sa ugrađenom funkcijom kripto novčanika. Kao i kod mobilne aplikacije, desktop klijent će podržati tokene kao i digitalne kolekcije, uz vođstvo proizvoda kompanije Opera Cripto Charles Hamel komentarišući da integracija čitača predstavlja još jedan korak u "izradi kriptovaluta i sledeće generacije mreže (Weba 3.0.) u svakodnevnu upotrebu."
 

Pripremio: Nikola Tasić