Electric Coin Company (ECC), kompanija koja stoji iza drugog po veličini anonkoina (fokusiranog na anonimnost) zkeša (ZEC), namerava da izgradi novi skalabilni zkeš blokčein, prenosi Forklog 22. juna.

Prema izveštaju, vodeći inženjer u ECC-u Nejtan Vilkoks je naveo da bi kompanija trebalo da “učini zkeš upotrebljivim za 10 milijardi ljudi do 2050. godine”, ukoliko je u mogućnosti. Ipak, Decrypt napominje da bi postizanje ovog cilja zahtevalo da zkeš blokčein upravlja hiljadama ili milionima transakcija u sekundi.

Forklog navodi da ECC razmišlja o implementaciji šardinga (sharding), rešenja za skalabilnost koje Itirijumovi programeri planiraju da integrišu u Itirijum mrežu u bliskoj budućnosti.

Ipak, ECC inženjer i dizajner proizvoda Dera Hopvud je napomenula da bi za dobijanje željenih funkcija trebalo da se izgradi potpuno novi blokčein.

Kompanija bi osigurala da se novčići transferuju na novi blokčein. Novi blokčein bi procesuirao sve transakcije u privatnosti, za razliku o trenutnog gde se manje od 2% transakcija obrađuje anonimno.

Zkeš, sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 744 miliona dolara, je 24. po veličini kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji. ZEC je izgubio oko 0,40% svoje vrednosti u poslednjih 24h i trgovao se na nivou od 113,09 USD u vreme pisanja vesti, prema podacima sa Coin360.

Kako je Cointelegraph već preneo, neprofitna Zcash fondacija se udružila sa blokčein kompanijom Parity Technologies koja je pustila u funkciju novi klijent otvorenog koda za zkeš (ZEC).   

Prošlog meseca se pojavila vest da najveći novčić fokusiran na privatnost i najveći konkurent zkeša - monero (XMR) - planira da pređe na novi proof-of-work (PoW) algoritam u oktobru.