Podružnica korporacije Sinochem, jedna od četiri najveće državne naftne kompanije u Kini, završila je isporuku benzina iz Kine u Singapur u potpunosti koristeći blokčein tehnologiju, objavio je Reuters 2. aprila.

Sinochem Energy Technology je otpremio pošiljku iz Kuanzhoua, Kina u Singapur, tvrdeći da je to "prvi put kada su blokčein aplikacije primenjene na sve ključne učesnike u procesu robne trgovine."

U decembru prošle godine, Sinochem Group je izvršio prvi uvoz sirove nafte pomoću blokčeina, prenosi Reuters.

Blokčein tehnologija je dobro primljena u logistici i transportu. Ovog januara, prva globalna poljoprivredna trgovina koja koristi blokčein je izvršena između SAD-a i Kine. Trgovina, koja je uključivala pet različitih stranaka, koristila je Easy Trading Connect (ETC) blokčein platformu za isporuku soje. Kineski maloprodajni gigant JD.com takođe će implementirati blokčein tehnologiju za kupce koji će nadgledati njihove porudžbine i osigurati kvalitet proizvoda.

Početkom marta, Američki zavod za patente i žigove (USPTO) je objavio prijavu patenta Walmart-a za sistem "Smart Package" koji će koristiti blokčein za praćenje sadržaja paketa i lokacije.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić