Lightning Labs je pustio u rad prvu implementaciju Lightning Network-a na glavnoj bitkoin mreži 15. marta, što predstavlja važnu prekretnicu za kompaniju.

Na svom blogu, Lightning Labs, čiji proizvod Lightning Daemon (lnd) pomaže programerima da se lako povezuju na Lightning Network (LN), opisali su ga kao “neophodan sigurnosni, bezbednosni dodatak potreban u stvarnom svetu”.

Puštanje u rad je izvršeno pošto je kompanija najavila završetak početnog prikupljanja sredstava u vrednosti od 2,5 miliona dolara u kojem su učestvovali najveći “igrači” u sektoru.

Osnivač Square-a i Twitter-a Džek Dorsi i tvorac Lajtkoina Čarli Li su prdvodnici na listi, u kojoj su uključeni i Žaklin Reses i Dejvid Saks iz PayPal-a.

Komentatori na društvenim mrežama su pozdravili napredak Lightning Network-a, koji će omogućiti bitkoin korisnicima praktično besplatne i instant transakcije.

Lnd, čiji investitor (Li) je tvorac lajtkoina, je debitovao i na Lajtkoin mreži.

Uprkos činjenici da je od decembra 2017. ‘nagomilao’ preko 1.000 nodova i gotovo 2.000 kanala, LN ipak nije prošao bez kritike. Poznate ličnosti iz sektora, uključujući programera razvojnog tima (Bitcoin Core) bitkoina Petera Toda i tvorca Bitcoin.org-a, su izrazili sumnju od prebrzog puštanja u rad na glavnoj mreži, bez detaljnijeg testiranja.

“Imajte na umu da je ovaj proizvod namenjen programerima budućih Lightning aplikacija (Lapps) zajedno sa tehničkim korisnicima i potencijalnim routing (prim.prev. onion routing) nod operaterima”, možete pročitati na blogu Lightning Labs-a.

“U ranoj fazi (Lightning Network-a) smo se fokusirali na obezbeđivanje softverske infrastrukture (kao što je lnd!) neophodne za pokretanje mreže i služi kao platforma za buduće aplikacije, usluge i poslovanje.”