Prva blokčein asocijacija Meksika je upravo formirana, sa osnivačima koji uključuju industrijske igrače kao blokčein softverska firma ConsenSys, saopštava Forbes Mexico 28. novembra.

Blokčein asocijacija Meksika osnovana je od strane kompanija Bitso, Volabit, BIVA, GBM, Lvna Capital, ConsenSys i Exponent Capital. Cilj ove organizacije je da obrazuje građane o raspoređivanju ove tehnologije i o njenim potencijalnim primenama.

Asocijacija navodno namerava da razvije standarde i prakse pre nego što tehnologija postane svakodnevnica. Felipe Valeho, privremeni predsednik ove blokčein asocijacije je izjavio da “[blokčein] tehnologija ima kao cilj da napravi transparentnije, sigurnije i efikasnije procedure.”

Asocijacija je navodno otvorena novim članovima. BIVA direktor Marija Ariza je izjavila “mi hoćemo da napravimo prostor za diskusiju i javnu politiku. Želimo da svi budu u mogućnosti da izlažu svoje ideje.”

Lideri kripto i blokčein industrije su pokrenuli različite asocijacije kako bi olakšali usvajanje tehnologije i radili sa regulatorima kako bi razvili sveobuhvatne standarde. 27. novembra, deset finansijskih i tehnoloških firmi je osnovalo Asocijaciju za digitalna tržišna sredstva (ADAM) kako bi stvorili “kodeks ponašanja” za kripto sektor.

U septembru, grupa Američkih blokčein i kripto kompanija, uključujući kripto berzu Coinbase, najavili su osnivanje blokčein asocijacije sa sedištem u Vašingtonu. Udruženje će predstavljati redovne kompanije koje žele da deluju u političkom sistemu, prvenstveno radi rešavanja pitanja politike i tretman kripta od strane Američkih poreskih zakona.

U međuvremenu u septembru, centralna banka Meksika (Banxico), objavila je da će sve kripto berze i banke koje pružaju kripto usluge u Meksiku biti obavezne da dobiju dozvolu od banke. Da bi dobili dozvolu, kompanija koja se bavi digitalnim valutama mora da obezbedi detaljan poslovni plan zajedno sa opisom njihovih operacija, komisijama koje planiraju da naplaćaju, i mehanizam koji će koristiti za potvrđivanje identiteta klijenta.


Pripremio: Marko Mihajlović