Novu verziju koda Casper protokola, planirano poboljšanje ekonomskog konsenzusnog protokola Itirium mreže, pustili su u rad programeri 8. maja.

U utorak, Deni Rajan, razvojni programer kompanije Casper The Friendly Finality Gadget (FFG), objavio je Casper v0.1 "Prvo puštanje" koda na GitHub-u, priznajući da "v0.1.0 obeležava jasnije označavanje novih verzija koje će biti pomoć klijentima i eksternim revizorima da lakše prate ugovor i promene."

Nadalje je dao povratne informacije u Reddit-ovom postu vezano za nadogradnje, govoreći:

“Ne koristi samo istraživački tim ugovor - nego ga sada koriste i revizori, programeri, klijenti, itd., tako da smo hteli da započnemo izdavanje jasnije verzije i izmene kako bismo pomogli svima da ostanu organizovani."

Casper FFG  je prvi put objavljen u oktobru 2017. godine, sa ciljem da reši "otvorena pitanja ekonomske likvidnosti putem validatora depozita i kripto-ekonomskih podsticaja". Krajem aprila predstavljen je Predlog za poboljšanje etera (EIP) # 1011: Hybrid Casper FFG sa ciljem stvaranja hibridnog sistema konsenzusa koji nastoji da gura mrežu daleko od problema povezanih sa rudarenjem kriptovaluta.

Hybrid Casper FFG će, kako se izveštava, kombinovati Proof of Work sa Proof of Stake-om, sa ciljem da se eventualno pređe na PoS. Prema EIP-u, jedna od specifikacija ažuriranja smanjuje nagradu za izrudarene blokove na 0,6 ETH sa trenutnih 3 ETH.


 

Pripremio: Nikola Mosurović