Nedelja 9. decembar - Na kripto tržištima je zabeležen porast cena, bitkoinom (BTC) se trguje blizu nivoa od 3.700 dolara na kraju nedelje, kako prikazuje Coin360.

Market visualization by Coin360

Vizualizacija tržišta: Coin360

U nedelji kada su oboreni svi negativni rekordi, vodeća kriptovaluta se trguje na oko 3.650 dolara u vreme pisanja teksta, što je 7% više za period od 24 sata. Za period od nedelju dana novčić je 9% u padu, a za period od mesec dana čak 44%, prema podacima sa Cointelegraph-ovog indeksa cene bitkoina.

Bitcoin 7-day price chart

Grafikon nedeljnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph-ov Indeks cena bitkoina

Druga najveća kriptovaluta prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, ripl (XRP), je takođe u porastu za 5% u poslednjih 24 sata i trguje na na nivou od oko 0, 31 dolar u vreme pisanja teksta,  prema Cointelegraph-ovom indeksu cene ripla. Riplovi (XRP) nedeljni i mesečni grafikoni cena su slični bitkoinovim i prikazuju gubitke od 12% odnosno 41%.

Ripple 7-day price chart

Grafikon nedeljnog kretanja cene ripla. Izvor: Cointelegraph-ov indeks cene ripla.

Treća po redu kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizacihi  itirijum (ETH) je pokazala najviši rast u poređenju sa bitkoinom i riplom, sa skoro 10% rasta u periodu od 24 časa  i trgovao se na nivou od 97 dolara u vreme pisanja teksta. Na nedeljnom nivou ovaj altkoin je 14% u padu, a na mesečnom nivou 55%.

Ethereum 7-day price chart

Grafikon nedeljnog kretanja cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph-ov indeks cene itirijuma.

Svi preostali novčići sa CoinMarketCap-a koji su u prvih 10 prikazuju rast, EOS pokazuje najveće dobitke sa porastom od 15% na dnevnom nivou.

Samo bitkoin keš SV (BSV) - koji predstavlja hard fork bitkoin keša (BCH) je u crvenoj zoni, u padu za više od 2% u periodu za 24 časa, i  trgovao se na nivou od oko 97,37 dolara u vreme pisanja teksta. BSV je rangiran 8. decembra, na 8. mestu na CoinMarketCap-u. BCH je sada peti sa rastom od 8% u prethodnih 24 časa i trguje se na nivou oko 111 dolara u vreme pisanja teksta.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 115 milijardi dolara u vreme pisanja teksta, što je rast u odnosu na 7. decembar kada je ukupna tržišna kapitalizacija bila ispod 104 milijarde dolara.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies

Grafikon nedeljnog kretanja ukupne tržišne kapitalizacije sa CoinMarketCap

 

Pripremila: Marija Gvozdenović