Poreska uprava Sjedinjenih Američkih Država (IRS) pokrenula je međunarodnu operativnu grupu zajedno sa nadležnim organima za sprovođenje poreskih mera iz četiri druge zemlje kako bi onemogućili kripto zločine, navodi se u saopštenju za medije objavljenom u ponedeljak 2. jula.

Nova koalicija, nazvana "Udruženi načelnici za globalno sprovođenje poreskih mera” (The Joint Chiefs of Global Tax Enforcment)" ili "J5", sastoji se od agencija za sprovođenje poreza iz pet zemalja: Australija, Kanada, Holandija i Velika Britanija zajedno sa SAD-om.

Kao članovi J5, agencije će sarađivati na obaveštajnim i krivičnim istragama "kako bi se smanjila sve veća opasnost po poreske administracije uzrokovane kriptovalutama i sajber kriminalom", kao i ciljanje na transakcioni poreski zločin i pranje novca.

Prema IRS-u, odluka o formiranju međunarodne operativne grupe J5 bila je odgovor na poziv od strane međudržavne Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) da preduzme mere kako bi zemlje pojačale napore protiv poreskih zločina.

Don Fort, šef kriminalističke istrage poreske uprave SAD-a (IRS-CI), koji će delovati zajedno sa IRS-om kao deo novoformiranog J5, naveo je za Forbs da višestrani napori "mogu pritisnuti globalnu kriminalnu zajednicu na načine koje ne možemo postići sami."

U februaru ove godine, IRS-CI sastavio je tim od 10 novih istražitelja kako bi pojačao poteru za onima koji koriste kripto kako bi izbegli poreze.

Pored podvrgavanja kripta federalnim porezima na imovinu, IRS je takođe učestvovao u zajedničkoj akciji sa FBI i američkim Ministarstvom pravde (DOJ) u krivičnim predmetima vezanim za kripto, uključujući i veliku optužnicu protiv veb sajta Backpage.com ovog proleća, sajt je optužen za pranje novca odnosno ilegalnih prihoda od pola milijarde dolara, delimično putem kriptovaluta.

Da bi prevazišli poteškoće u praćenju anonimnih kripto transakcija, IRS je dugo vremena pratio zločine koje "omogućuje" kripto koristeći blokčein obaveštajne alatke treće strane kao što su Chainalysis. O ovome je Cointelegraph izveštavao još 2017. godine.

 

Pripremio: Bojan Zečević