Svetska blokčein platforma Waves je skupila 120 miliona dolara u privatnoj rundi finansiranja za njihov novi projekat nazvan “Vostok”, prema zvaničnom blog postu objavljenom 19. decembra.

Vostok projekat je “univerzalno blokčein rešenje” koje kombinuje dve osnovne komponente - svoju sopstvenu blokčein platformu i Vostok sistem integrisanja, alat za razvijanje i optimizaciju platforme.

Vostok blokčein je fokusiran na raspoređivanje tehnologije Waves-a za komercijalne i vladine IT sisteme. Novi produkt će navodno pomoći Waves platformi da razvije nove tehnologije kao što je veštačka inteligencija (AI), Internet stvari (IoT), i blokčein kako bi “podržali stvarno otvorenu i decentralizovanu mrežu.”

Privatna runda finansiranja je sprovedena od strane londonske firme finansijskih usluga Dolfin, prema izveštaju Finances Magnates-a. Waves je pokrenuo razvoj Vostok-a početkom 2018. godine i navodno planira da pokrene ovu platformu početkom 2019. godine, ciljajući evropsko i azijsko tržište na samom početku.

Denis Nagi, izvršni direktor Dolfin-a, je komentarisao da je privlačenje finansiranja u blokčein industriji “često problematično zbog nedostatka finansijske infrastrukture.” Prema Nagiju, nedavna runda finansiranja se zasniva na modelu koji je “poznat privatnim investitorima kapitala”, i razvijen je zajedno sa Vostokom.

Osnovan 2016. godine, Waves Platform je blokčein platforma koja omogućava korisnicima da grade sopstvene tokene i najavljuju da će postati “najbrži blokčein na svetu.” Prema Finance Magnates, platforma je brža od bitkoina (BTC) i itirijum (ETH) blokčeina, sa obradom od 6,1 miliona transakcija dnevno.

Nakon vesti o finansiranju, Waves (WAVES) token je doživeo porast cena od 30% u toku istog dana. Rangiran kao 19-ta najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, Waves token se trguje na 3,99 dolara sa tržišnom kapitalizacijom od oko 399 miliona dolara u vreme objavljivanja. Waves token je porasao 104% u odnosu na zadnjih 7 dana, prema CoinMarketCap-u.

Grafik dnevne cene Waves-a. Izvor: CoinMarketCap
 

Pripremio: Marko Mihajlović