Vodeća američka kripto berza Kraken je odlučila da ukloni BSV, objavila je firma 1. aprila.

U zvaničnom saopštenjum Kraken je izjavio da se BSV “upustio u ponašanje koje u potpunosti nije etično u odnosu na stav koji zauzima šira kripto zajednica.” Kao takvu, berza je odlučila da ukloni valutu, koja je rezultat hardforka bitkoin keša (BTC) prošlog novembra.

Odluka berze prati anketu na Tviteru koja je napravljena juče, u kojoj je zajednica upitana da li BSV treba da se ukloni.


Kraken Tviter anketa o uklanjanju BSV-a

Kraken Tviter anketa o uklanjanju BSV-a. Izvor: Kraken

 

Kraken je naveo nekonvencionalno ponašanje poput lažnih tvrdnji, pretnji i legalnih akcija kao razlog uklanjanja valute. Odluka berza prati ostale berze poput Binance-a i ShapeShift-a, koji su odbacili novčić ranije ove nedelje.

Izvršni direktor Binance-a Čangpeng Žao je prethodno upozorio australijskog programera Krejg Vrajta - najveći zagovornik BSV-a i samoproklamovani kreator bitkoina Satoši Nakamoto - da ukoliko ne promeni svoje kontroverzno ponašanje, da će Binance ukloniti BSV.

Binance je uklonio BSV nakon što je Vrajt uspostavio nagradu od 5.000 dolara za informaciju o identitetu Hodlnaut-a, Tviter korisnik koji stoji iza nedavnog bitkoin “Lightning Torch” događaja.

Dok objava Kraken-a nije navela imena, berza je izjavila: “Pretnje koje su napravljenje prošle nedelje protivih članova kripto zajednice su prevršile meru. Ova agresivnost se ne može dopustii.”

Cena BSV-a je izgubila deo svoje vrednosti zbog ovih odluka. U vreme pisanja, novčić je na dnevnom nivou pao za 4,67% i skoro 30% na nedeljnom nivou, prema CoinMarketCap-u.


Pripremio: Marko Mihajlović