Drastično smanjivanje profitabilnosti kripto rudarenja je teško pogodilo proizvođače grafičkih procesora kao što je tajvanska Nvidia. U četvrtom kvartalu 2018. godine, firma je doživela masivnu prodaju njihovih deonica, što je smanjilo cenu deonica za 54%, čineći je najgorom među S&P 500 listi, izveštava CNBC 21. decembra.

Od 2016. do septembra 2018. godine, tržišna vrednost Nvidia-e se povećala od 14 do 175 milijardi dolara, jer je rasla potražnja za grafičkim karticama u poljima veštačke inteligencije (AI) i kripto rudarenja. U maju, kompanija je prijavila svoje profite od opreme za kripto rudarenje za prvi kvartal, dok je za drugi kvartal prognozirala pad prodaje za dve trećine rudarima.

Nvidia je prvobitno prognozirala značajne prodaje vezane za opremu za kripto rudarenje u trećem kvartalu, dok je kvartalni izveštaj u novembru otkrio da su prodaje grafičkih kartica vezane za blokčein namene skoro pa nestale. Izvršni direktor Nvidia Džensen Huang izjavio je da su “kratkoročni rezultati kompanije odraz viška zaliha nakon kripto manije, što će biti ispravljeno.”

Nestanak prodaje opreme za kripto rudarenje je ostavilo kompaniju sa “kripto mamurlukom”, prema Huangu. Kripto manija je povećala cene grafičkih kartica, ali nakon što je potražnja nestala, cene se nisu spustile dovoljno brzo kako bi privukle kupce koji su čekali pristupačnije kartice.

Uz pad prodaje opreme za kripto rudarenje, Nvidia-in segment za centre podataka nije uspeo da dostigne očekivanja sa Vol strita, iako su prihodi porasli za 58%, po CNBC-u. Danas, akcije Nvidia-e su 4,09% manje i trenutno vrede 129,57 dolara.

Akcije kompanija koji proizvode čipove su generalno loše ove godine. PHLX indeks poluprovodnika, koji prati velike proizvođače hardvera kao što su Nvidia i AMD, pali su za 20,37% u zadnjih tri meseca. Cena AMD-ovih akcija su pale za 45,42% u istom periodu.

Prezasićenost hardvera nakon kripto manije je dovelo do značajnog pada cena. AMD-ova popularna Radeon RX580 grafička kartica, koja je široko korišćenja od strane kripto rudara, se sada prodaje za 180 dolara, što je 67% manje od prosečne cene od 550 dolara u februaru 2018. godine.

Smanjena profitabilnost u trenutnom opadajućem tržištu je uzrokovalo prestanak rada nekih rudara. Neke rudarske kompanije u Kini su prodavale svoju zastarelu opremu “na kilo” kako bi ublažili svoje gubitke. Prema lokalnim izveštajima, zarada od rudarenja nije više dovoljna da pokrije cenu struje i ostalih troškova.

 

Pripremio: Marko Mihajlović