Gejts fondacija je pokrenula Mojaloop besplatan softver za plaćanje kako bi omogućila kompatibilnost među finansijskim institucijama i ostalim kompanijama nudeći usluge plaćanja siromašnom delu populacije širom sveta.

Ovaj platni sistem zapošljava Interledžer tehnologiju koja je razvijena od strane startap Ripple.

Prema tvrdnji zamenika direktora fondacije za pružanje finsansijskih usluga siromašnim ljudima, Koste Perića, novi softver bi trebalo da reši problem kompatibilnosti digitalnih načina plaćanja. On je, takođe, pozvao sve uključene u bankovne i druge platne sektore da testiraju sistem.

„Kompatibilnost digitalnih plaćanja je bila najteža prepreka za industrije finasijskih usluga. Sa Mojaloop, naši partneri su konačno postigli rešenje koje se može aplicirati na bilo koji servis i pozivamo banke da istraže i testiraju ovaj alat.“

Drugo partnerstvo

Pored Ripple-a, fondacija je bila podržana od strane nekoliko softverskih kompanija. Aplikacija je bila razvijena od ‘Level one project-a’, koji je glavni program za rad fondacije sa siromašnim stanovništvom koje nema račune u banci i koji omogućava istraživanje tehnologija kao što je blokčein.

Nekoliko mobilnih provajdera (Huawei, Ericsson, Mahindra Comviva i Telepin) su doprineli razvoju javnog interfejsa kako bi ubrzale tempo integracija provajdera u digitalnim platnim uslugama.

Gejts fondacija funkcioniše na blokčeinu

Gejts fondacija je istraživala načine kako da koristi blokčein tehnologiju u okviru ‘level one projekt-a’ još od 2015. godine.  Među inicijativama je i moguća upotreba tehnologije sa ciljem spajanja ili povezivanja nepovezanih finasijskih sistema.

 

Pripremila: Marija Gačević