Kina je nagovestila da će se njen tretman prema kriptovalutama, poput bitkoina (BTC), možda ponovo promeniti sa reformom Foreks tržište u Kini.

Kako je Rojters objavio 24. decembra pozivajući se na visokog vladinog zvaničnika, nova istraživačka inicijativa će pratiti širenje pekinške blokčein pilot-platforme za prekogranično finansiranje.

Kina želi da kontroliše novu situaciju na foreks tržištu

Platforma, lansirana u martu ove godine, trenutno radi kao pilot šema u 19 provincija.

"Postepeno ćemo proširiti opseg pilot projekta i scenarija primene blokčein tehnologije u prekograničnom finansiranju i makrobonitetnom upravljanju", rekao je Lu Lei, zamenik šefa Državne uprave za devize. Lu je dodao:

"U isto vreme, (vlada) će podstaći perspektivnu studiju deviznih reformi za bavljenje kriptovalutama i istražiti izgradnju regulacije deviznog regulisanja i tehnološkog sistema u novoj situaciji."

Blokčein da, bitkoin ne i dalje ostaje

Komentari su upadljivi, jer se Kina priprema za lansiranje digitalne valute centralne banke, za koju centralna banka naglašava da neće imati karakteristike bitkoina.

„Valuta nije za špekulacije. Drugačije je od bitkoina ili stejblkoin tokena, koji se mogu koristiti za špekulacije ili zahtevati podršku korpe valuta“, prokomentarisao je 22. decembra Mu Čangčun, zamenik direktora Narodne banke Kine (PBoC).

Aktivnosti, posebno berzanske, uključujući kriptovalute koje ne kontroliše država, ostaju sve osim zabranjene u skladu sa politikom koja je doneta u septembru 2017. godine.

Lu nije izričito rekao kako će rezultati novih reformi uticati na status kvo.

U međuvremenu, vezano za blokčein vlasti ostaju posvećene promovisanju i širenju slučajeva upotrebe, među kojima je najnovija upotreba tehnologije za izdavanje obveznica.