ItBit berza koja je vršila samo konverziju bitkoina (BTC) je dobila odobrenje od Odeljenja za finansijske usluge (NYDFS) da doda u ponudu za trgovanje četiri nove kriptovalute, navodi se u saopštenju za javnost na Cointelegraph-u 14. juna.

Pored trgovanja BTC-om, platforma će sada nuditi usluge trgovanja i za bitkoin keš (BCH), itirijum (ETH), lajtkoin (LTC) i stelar (XLM).

ItBit je 31. najveća kripto berza na svetu po 24-časovnom obimu trgovanja, prema podacima CoinMarketCap-a.

Novododata kripto imovina će odmah imati dostupne usluge čuvanja, deponovanja i vanberzanskih usluga (OTC). U saopštenju se navodi da je to "prva poverenička kompanija koja je dobila odobrenje od NYDFS-a za usluge trgovanja i čuvanje kripto imovine", a prva koja je dobila odobrenje od Odeljenje za finansijske usluge (DFS) za trgovanje stelarom u Njujorku.

Izvršni direktor kompanije ItBit Čarls Kasparila rekao je u saopštenju za medije da je dodavanje ovih četiri kriptovaluta "važna prekretnica za berzu jer stvaramo širu ponudu na platformi za investitore u kriptovalute", nastavljajući:

"Mi smo posvećeni rastu i evoluciji ovog ekosistema, a odobrenje DFS-a nam omogućava da ponudimo više trgovinskih i finansijskih usluga preko šireg izbora kriptovaluta."

ItBit je nedavno bio meta višestrukih regulatornih ispitivanja u Sjedinjenim Državama. Platforma je bila jedna od kripto menjačnica koja je dobila upitnik u sklopu ispitivanja za trgovinu kriptovalutama Njujorškog državnog tužioca u aprilu, a takođe je ispitivana od Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) kao jedna od berzi na kojima je CME Grupa bazirala svoju bitkoin fjučers ponudu.

Na pitanje o trenutnoj klimi interesovanja vlade u kripto sektoru, Kaskarila je rekao Cointelegraph-u:

"S obzirom na to da se tržište razvija i napreduje s novom tehnologijom, tako se i dešavaju i propusti. Podržavamo sve učesnike na tržištu, berze, regulatore u dijalogu radi poboljšanja transparentnosti i pronalaska zajedničkog osnova."

Početkom juna, odbor za banke državnog zakonodavca u Njujorku glasao je da se nastavi rad na predlogu zakona o formiranju radne grupe za digitalnu valutu koja bi proučila efekte kriptovaluta na finansijskim tržištima u gradu Njujorku.


 

Pripremio: Nikola Tasić