Poznati advokat Brajan Klejn otkrio je da će zastupati Virdžila Grifita, programera koji je nedavno uhapšen zbog učešća na blokčein konferenciji u Severnoj Koreji.

U tvitu objavljenom 3. decembra Klejn je izjavio da njegov klijent osporava „neproverene navode u krivičnoj prijavi“ i da je privremeno pušten iz zatvora do početka suđenja.

Klejn: Grifit se „raduje istinitoj priči“ koja izlazi na videlo 

Klejn - koji je ranije zastupao Čarlija Šrema i Erika Vuršisa - bivši je federalni tužilac koji trenutno radi kao advokat za krivične i regulatorne postupke u advokatskoj firmi Baker Marquart.

Ima veliko iskustvo u tehnološkim slučajevima i predsedava Blokčein, digitalna valuta i ICO nacionalnim institutom američke advokatske komore, navodi se u profilu njegovog osoblja.

Kako se izveštava, Grifit - 36-godišnji američki državljanin koji živi u Singapuru - uhapšen je na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu 29. novembra i optužen je za zaveru da krši Zakon o međunarodnim ekonomskim silama u vanrednim situacijama ili IEEPA.

Grifit je otputovao u Demokratsku narodnu republiku Koreju (DNRK) da bi održao prezentaciju na konferenciji pod nazivom „Blockchain and Peace“, uprkos tome što mu je američki Stejt Dipartment navodno odbio da da dozvolu.

Američko Ministarstvo pravde optužilo je Grifita da je pružio "visoko-tehnološke informacije Severnoj Koreji, znajući da bi se te informacije mogle iskoristiti za pomoć Severnoj Koreji u pranju novca i izbegavanju sankcija."

U svom tvitu, Klejn je pozdravio odluku o puštanju Grifita iz zatvora do predstojećeg suđenja, dodajući da se njegov klijent "raduje svom danu na sudu, kada može izaći cela priča".

Vitalik Buterin obećava svoju podršku

Osnivač Itirijuma (ETH) Vitalik Buterin izrazio je solidarnost sa Grifitom, rekavši da veruje da je „geopolitička otvorenost uma vrlina“ i da ne veruje da je Grifit dao DNRK „bilo kakvu stvarnu pomoć u činjenju bilo čega loše".

Buterin je podržao peticiju change.org za puštanje programera, koji do vremena objavljivanja vesti imala 50 potpisa.