Bivši članovi Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (FATF) pridružili su se savetodavnom timu Shyft mreže.

U saopštenju za štampu podeljenom s Cointelegraph-om 28. oktobra, javni blokčein protokol Shyft Network je objavio da dodaje bivšeg šefa kanadske delegacije u FATF, Žoze Nade, i bivšeg izvršnog sekretara FATF-a Rika MekDonela, kao članove veća savetnika.

FATF je jedna od najvažnijih finansijskih regulatornih organizacija širom sveta. Iako ne može primeniti preporuke, pridržavanje njegovih smernica je važno za finansijsku uključenost u velikim ekonomijama i tržištima.

Krajem juna, FATF je izdao nove smernice o tome kako treba regulisati digitalnu imovinu. Smernice bi nametale iste standarde za sektor kripto valute koji su u pravilu rađeni od strane bankarske industrije.

U onome što je danas postalo poznato kao pravilo putovanja, smernice FATF-a zahtevaju od regulatora i dobavljača virtuelnih sredstava (VASP) da prikupljaju i razmenjuju lične podatke u vezi sa transakcijama. Za preduzeća koja to ne ispune, to može značiti isključenje sa unosnih međunarodnih tržišta.

Jedan od Shyft-ovih ciljeva je implementacija industrijskog rešenja FATF pravila putovanja koja su predstavljena VASP-ovima korišćenjem Shyft-ovog pasoša identiteta, premošćavanja baze podataka i infrastrukture za potvrdu podataka. Svojim iskustvom u FATF-u i drugim važnim regulatornim organizacijama, Shyft očekuje da Nade i MekDonel pruže dragocene savete u vezi sa ovim ciljem.

Rok od jedne godine da se ispoštuje

FATF je lokalnim vlastima i VASP-ovima dao tačno godinu dana da formiraju regulatorni okvir koji je u skladu sa pravilom putovanja.

Džon Rot, glavni službenik za usklađenost i etiku u Bittrex-u, je rekao za Cointelegraph da, iako je FATF dao jednogodišnji rok za VASP-ove, pogodno rešenje može potrajati duže zbog raznolikosti u industriji i potencijalnog troška nove metode prikupljanja potrebnih informacija, dodajući:

„Niko u industriji trenutno nije u skladu sa pravilom putovanja, što je problem zbog kojeg mi i druge berze razgovaramo o rešenjima. Problem je u tome što bi rešenje zahtevalo konsenzus u industriji i zahtevalo bi korišćenje novih i neproverenih rešenja za obradu brzine i obima podataka."