Sejla Beir, bivša predsedavajuća američke Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), izjavila je 19. januara za CNBC "Fast Money" da nema presedana za zabranu bitkoina (BTC) kao imovine, ali postoji potreba za dodatnom regulacijom digitalne valute.

Beir je u decembru 2017. godine na Yahoo-u pisala o istoj temi - ”više propisa i bez ikakvih zabrana BTC-a”.

U intervjuu "Fast Money" u petak, Beir je ponovila da iako "ne zabranjujemo imovinu", regulisanje kripto tržišta je neophodno kako bi se sprečilo pranje novca i potencijal za tržišnu manipulaciju.

Beir pozitivno gleda na CBOE i nedavno emitovanje CME ugovora o bitkoin fjučersima, rekavši:

"Mislim da će činjenica u kojoj  su CME i CBOE pokrenule fjučers biti od velikog značaja, jer će im  (regulatornim organima vlasti) pružiti mogućnost u dobijanju više izveštaja o bitnim razmenama u bitkoin mreži. To će dati CFDC uvid u neke informacije kako bi se uverili da nema manipulacije.“

Sadašnja Beirina glavna briga za bitkoin jeste da javnost može da privuče obećanje visokih prinosa i počne ulaganja u bitkoin i druge digitalne valute bez jasnog razumevanja onoga šta su ustvari ti proizvodi.

Što se tiče celokupnog razumevanja kriptovaluta, Beir kaže:

“Mislim da postoji velika  konfuzija između bitkoina i blokčein tehnologije.”

Beir trenutno radi u odboru kompanije Paxos, finteh kompanije koja radi sa blokčein tehnologijom. U intervjuu za CNBC je istakla kako ne poseduje bitkoin.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić