Bivši zaposlenik kripto berze sa sedištem u Sjedinjenim Državama Kraken pokrenuo je, između ostalog, sudski postupak protiv kompanije u vezi s kršenjem ugovora i kršenjem sankcija.

Na osnovu sudskog dokumenta podnetog 26. novembra, Nejtan Piter Ronion (mornarički veteran i bivši zaposlenik Kraken-a) koji je radio kao finansijski analitičar u timu glavnog finansijskog službenika berze Kajzera Nga - pokrenuo je slučaj na sudu optuživši kompaniju i Nga za niz zakonskih kršenja i falsifikovanja.

Raspon optužbi

Konkretno, Ronion je optužio Krakena za neetičku i nezakonitu poslovnu taktiku, prevarivši zaposlene zbog njihovih opcija za deonice, kršenje sankcija, diskriminaciju njega kao vojnog invalida i lažiranju adresa službenika kompanije.

Tokom svog rada u Krakenu, počev od avgusta 2018. godine, Ronion je navodno naišao na više sumnjivih poslovnih taktika, pri čemu je kompanija navodno sticala prihod od zemalja na listi američkog odeljenja Kancelarije za kontrolu finansija stranih sredstava, posebno određenih državljana i listi blokiranih lica.

Ronion je tvrdio da Krakenovoj bankovnoj uplati nedostaju depoziti klijenata u iznosu od milion dolara. Kraken navodno nije vršio procene performansi, kao i izmenjene opcije rasporeda za sticanje prava deonica bez ikakvih amandmana.

Štaviše, Ng je navodno pitao Roniona da li može da koristi Ronionovu kućnu adresu za aplikacije za banke i regulatore. Ronion se složio, međutim kompanija mu navodno nije plaćala najamninu za korišćenje njegovog stana.

Ronion je obavestio Nga o svojim nalazima, ali Ng je navodno ignorisao sve njih i isključio Ronion iz projekta. Sudska prijava sadrži brojne Ronionove druge optužbe protiv Krakena.

Najčistije berze u sektoru?

Prema izveštaju o nadzoru tržišta, koji je objavio Institut za transparentnost blokčeina, objavljenog krajem septembra, Kraken je među najčistijim berzama kriptovaluta u sektoru. Izveštaj glasi:

Međutim, na kraju drugog tromesečja 2019. godine, Blumbergov izveštaj je pozvao na nepravilnosti koje su uključivale određena teter (USDT) trgovanja na Kraken berzi. Džon Grifin, profesor finansija na Univerzitetu u Teksasu, rekao je za Blumberg da primećene nepravilnosti "sugerišu wash trading trgovanje".

Ovu tehniku ponekad koriste trgovci, koji u određenoj transakciji deluju i kao prodavac i kupac, kako bi stvorili lažni utisak ponude i potražnje. Ovaj čin je sam po sebi nezakonit. Kraken je diskreditovao sadržaj izveštaja u postu na blogu. „Nije jasno koja bi šteta mogla nastati od wash trgovine vezanim sredstvom za to sredstvo“, napisao je Kraken.