Mark Karpeles - bivši izvršni direktor sada zatvorene berze kriptovaluta Mt. Gox, izjasnio se da nije kriv u završnom delu suđenja, kako izveštava Cointelegraph 27. Decembra.

U četvrtak na sudu u Tokiju, Karpeles se izvinio što nije uspeo da se izbori sa hakom na njegovoj berzi, i opet je ponovio da to nema veze sa njim. Kako je izveštavao Cointelegraph, u julu, on je izjavio da tretira oduzeti novac "kao zajam od kompanije", i da će ga kasnije vratiti.

Mark Karpeles je optužen za proneveru od oko 340 miliona jena (oko 3 miliona dolara) na berzi i manipulaciju podataka kako bi povećao svoj gotovinski saldo. Karpeles je navodno prebacio 340 miliona jena, koji pripadaju kupcima, na svoj račun u periodu od septembra do decembra 2013. godine.

Kako je Cointelegraph nedavno izvestio, tužioci su zatražili desetogodišnju zatvorsku kaznu za Karpelesa, koji se trenutno nalazi u Japanu. Tokom suđenja, Karpeles je više puta negirao da je ukrao novac ili manipulisao novcem Mt. Gox berze.

Prema današnjem izveštaju, presuda Karpelesovog suđenja će biti donesena 15. marta 2019. godine.

Nobaki Kobaiaši, poverenik Mt.Gox-a, dao je izjavu u septembru i u njoj tvrdio da je likvidirano skoro 26 milijardi jena (oko 230 miliona dolara) u bitkoinu (BTC) i bitkon kešu (BCH) za oko četiri meseca.

Dokument je objavljen i u njemu piše da je od trećeg kvartala 2017. godine prodao 24.658 BTC-a i 25.331 BCH-a.

 

Pripremio: Nikola Mosurović