Kineski pristup digitalnoj valuti pogodovaće međunarodnom platnom prometu i domaćem maloprodajnom sistemu, rekao je bivši visoki zvaničnik.

Žou Ksiaočuan, predsednik Kineskog udruženja za finansije i bivši guverner Narodne banke Kine (PBoC), predstavio je dve vrste implementacije digitalnih valuta centralne banke (CBDC) govoreći na Forumu Caixin Hengqin 2019.,  izveštava lokalna publikacija Caixin 26. novembra.

Prvi tip je domaći maloprodajni sistem orijentisan elektronskim plaćanjem, dok je drugi međunarodnih doznaka za poravnanje između finansijskih institucija.

Kina će se i dalje fokusirati na digitalni juan, kaže Žou

Žou - šef PBoC-a koji je najduže bio na njenom čelu i jedan od najuticajnijih finansijskih stručnjaka u Kini - nagovestio je da će Kina nastaviti uspostavljenim putem za svoj digitalni juan, posvećen domaćem maloprodajnom sistemu i plaćanju.

Poznati kineski bankar naglasio je rizike povezane sa CBDC-om. Naglašavajući da fiat valuta služi kao "simbol nacionalne suverenosti", Žou je rekao da centralne banke, posebno one "super suverene moći", treba da budu veoma oprezne u odabiru svog pravca. Pogrešan izbor mogao bi čak dovesti do kreditne krize, napomenuo je stručnjak.

PBoC nastavlja istraživanje CBDC-a dok ruši bitkoin

Vest dolazi nakon što je objavljeno da je Kina dovršila svoj CBDC projekat u avgustu 2019. Nakon toga, PBoC je razjasnio da banka nema određeni datum pokretanja svoje digitalne valute, navodno tvrdeći da je finansijskoj instituciji potrebno vreme da istraži i proceni inicijativu.

Krajem oktobra, izvršni direktor kineskog istraživačkog centra za ekonomiju - Kineski centar za međunarodne ekonomske razmene rekao je da veruje da će PBoC biti prvi koji će uspešno lansirati digitalnu valutu.

Iako očigledno nastavlja da razvija svoju digitalnu inicijativu, PBoC je nedavno poboljšao svoje suzbijanje operacija vezanih za kriptovalute u zemlji. U izjavi od 21. novembra banka je upozorila da preduzima akcije protiv subjekata koji su uključeni u trgovinu kriptovalutama poput bitkoina (BTC), koji su snažno pogodili kripto tržišta.