Stiv Benon, suosnivač Breitbart novinskog portala i bivši glavni strateg za administraciju američkog predsednika Donalda Trampa, planira da uđe u svet kripta, izveštava Njujork Tajms 14. juna.

Njujork Tajms izveštava da Benon trenutno planira svoj ulazak u svet kriptovaluta i ICO projekata (ICO). Prema navodima iz Tajmsa, Benon je održao privatne sastanke sa menadžerima kripto investitora i menadžerima hedž fondova o mogućnosti izdavanja ICO projekata preko svoje investicione firme Bannon & Company.

Međutim, Benon je izjavio Njujork Tajmsu da ne bi bio specifičan u vezi sa njegovim kripto planovima, jer povezivanje njegove kontroverzne reputacije projektima može ugroziti njihove šanse za uspeh.

Benon, kako Tajms izveštava, ima "dobar udeo" u bitkoinu (BTC) - vodi krajnje desno, protiv establišmenta medijsko izdanje “Breitbart News” do januara ove godine. Takođe je služio u Trampovoj administraciji sve do otkaza u avgustu 2017. godine, navodno zbog njegovih kritičnih primedbi o predsedniku u knjizi Majkla Volfa “Vatra i bes”.

Benon se navodno prvi put zainteresovao za kripto sferu preko bivšeg dečjeg glumca ili novog kripto preduzetnika, Bruk Pirsa, kada je Benon radio kao potpredsednik Pirsove kompanije za igrice. Benon je rekao Njujork Tajmsu da ga je njegov posao u kampanji sprečio da se uključi zajedno sa Pirsom i kripto još u 2016. godinu.

Timoti Levis, sousonivač Ikigai kripto hedž fonda, rekao je Njujork Tajmsu da je "impresioniran" Benonovim znanjem o kripto tehnologiji kada se s njim sreo prošlog meseca da govori o kripto i regulativi za ICO:

"Nisam znao šta da očekujem, ali očigledno je uradio svoj domaći zadatak."

Prema Njujork Tajmsu, Benon je prethodno iznudio ideju o stvaranju sopstvene kriptovalute ovog proleća na Harvardu, nazvanom "žalbeni koin" (deplorables coin) kao odgovor na referencu Hilari Klinton o Trampovim glasačima kao "korpe za žalbe".

Benon je takođe pohvalio korišćenje kriptovaluta u pomaganju evropskom pokretu protiv uspostavljanja tokom martovskog predavanja u Cirihu.

Aktuelno interesovanje Benona za kriptovalute se odnosi na mogućnost da zemlje kreiraju sopstvene kriptovalute zasnovane na njihovom nacionalnom bogatstvu, dajući primer italijanske digitalne valute podržane državnim zalihama mermera:

"Bilo mi je prilično očigledno da ako nemate nekako kontrolu nad vašom valutom, svi ovi politički pokreti će se nadgledati one koji kontrolišu valutu."

Benon takođe veruje da kripto može dati vlast građanima koje su centralne banke oduzele "smanjenjem valute" i stvarajući građane "robovima u dugu":

"Kontrola valute je kontrola svega. To je remetilački populizam. Ona preuzima kontrolu nad centralnim vlastima. Revolucionarno je."


 

Pripremio: Nikola Tasić