Oko 90% trenutno aktivnih blokčein projekata u Americi će na kraju biti napušteno. Ova statistika nam dolazi iz istraživačke kompanije Forrester Research, a prenosi je Blumberg u članku objavljenom 31. jula.

Forrester Research predviđa da će većina blokčein projekata koji se trenutno odvijaju u američkim kompanijama biti prekinuto u 2018. Tačnije, kompanija predviđa da čak 90% projekata “nikad neće postati deo kompanije.”

Forrester tvrdi da “neke kompanije”, koje su se trudile da uvrste tehnologiju distribuiranog registra (DLT) u svoje poslovanje, sada smanjuju svoje aktivnosti kada je u pitanju ova tehnologija.

Najskorije istraživanje predstavlja još jednu potvrdu Forrester-ovog lošeg predviđanja kada su u pitanju blokčein projekti u Americi. U 2017, kompanija je objavila članak pod imenom “Predictions 2018: The Blokchain Revolution Will Have To Wait A Little Longer”, u kom tvrdi da će 2018. biti “godina odluke kada su u pitanju blokčein projekti”.

“Oni koji nisu uspeli da pretvore naslove u stvarnost će otpisati svoju investiciju i odustati, dok drugi koji imaju veće razumevanje prema tehnologiji i prema njenom potencijalu će nastaviti dalje.”

Prema Blumbergu, Ron Resnick, prvi direktor Enterprise Ethereum Alliance-a (EEA), je rekao da će se razvoj blokčeina nastaviti u 2019, dodajući da “kompanije još uvek testiraju ovu tehnologiju”.

Prethodno, direktor Hyperledger-a Brajan Behlendorf je tvrdio da “talas novih” blokčein aplikacija neće doći od vodećih teh firmi, kao što su Google, Amazon ili Facebook, obzirom da ove kompanije “ne gledaju u pravcu blokčeina”.

Početkom jula, bivši direktor sa Vol Strita Majk Novograc je predvideo da je masovna primena kriptovaluta i blokčeina još uvek udaljenja “pet do šest godina”.


 

Pripremio: Stevan Kostić