U odbrojavanju do nove godine, menadžer privatnog kapitala i hedž fondova Fortress Investment Group udvostručuje napore za otkupom bitkoin (BTC) potraživanja od Mt.Gox poverilaca.

Izveštaj Blumberga od 19. decembra tvrdi da je ponuda Fortress-a otprilike 13,5% niža od početne ponude koju je proširila za poverioce početkom ove godine - do 778 dolara po zahtevu za bitkoin, za razliku od nekadašnjih 900 dolara. Poverioci imaju rok do 31. decembra da odluče da li da prihvate predlog firme.

Proces izrade

Kao što je Cointelegraph ranije objavio, smatra se da je otprilike 24.000 kreditora pogođeno hakom bitkoin berze Mt.Gox 2011. i kasnije kolapsom početkom 2014. godine, što je rezultiralo gubitkom od 850.000 BTC-a koji su u to vreme bili vredni oko 460 miliona dolara.

Nadoknađivanje poverilaca berze vrši se pod upravom tokijskog advokata Nobuakija Kobajašija, kojeg je japanski sud imenovao da deluje kao poverenik za civilnu rehabilitaciju za upravljanje stečajnom masom Mt.Gox-a.

Ovaj postupak kompenzacije - bez obzira na pozitivne indikacije Kobajašija ranije ove godine - pokazao se dugotrajnim i do sada je otvoren, podstičući poverioce i ostale članove zajednice da se samoorganizuju u pokušaju da ubrzaju proces.

Kao dokaz o obnovljenim namerama Fortress-a da otkupi potraživanja poverioca, Blumberg navodi da je pribavio predlog firme na jednoj stranici, preko izvora koji nije ovlašćen da o tome zvanično govori.

U dokumentu se, navodno, tvrdi da dve pokrenute parnice protiv kompanije Mt.Gox Estate "prete da će odložiti i razrediti raspodelu" potraživanja poverilaca.

Fortress je, kako se izveštava, tvrdila da će se očekivati da prođu 1-2 godine pre donošenja inicijalne presude suda, dodajući: "Obe parnice bi tada imale mogućnost žalbe, što bi moglo potrajati dodatne 2-3 godine."

Da bi izračunala svoju ponudu za otkup, Fortress je navodno umnožila broj bitkoina izgubljenih od strane svakog poverilaca za 15% (trenutno dostupan iznos za nadoknadu izgubljenih sredstava) i pomnožio ga sa trenutnom cenom bitkoina. U pismu se firma obavezala da će uplatu izvršiti u roku od tri dana od bilo kog zadatog datuma za prenos potraživanja.

Uznemirenost i odlaganje

Bitkoin se trgovao sa otprilike 10.900 dolara u vreme prvobitne ponude Fortress-a ovog leta, za vrednost od 900 dolara po zahtevu. U trenutku pisanja vesti, bitkoin se trguje blizu 7.200 dolara.

Ovog aprila, Andi Pag - osnivač i koordinator najveće grupe poverioca kompanije Mt.Gox, Mt.Gox Legal - otkrio je da je napustio funkciju i odlučio da proda zahtev za trenutno plaćanje kupcu koji nudi 600 dolara.

Tada je napomenuo da očekuje da će nadoknada verovatno trajati još 18–24 meseca ili duže, ukazujući, poput Fortress-a, na kašnjenje zbog tužbi protiv nekadašnje berze.