Po prvi put Fortune je kreirao verziju svoje prestižne "40 under 40" liste fokusirane na kripto svet za najupečatljivije mlade influensere u finansijskoj i tehnološkoj industriji, objavljenoj 23. jula.

Nazvana "Ledger 40 under 40", lista je posvećena inovatorima na čelu "finansijske revolucije" koji su uspostavili kriptovalute, blokčein i druge tehnologije distribuiranog registra.

Prošle sedmice, pet predstavnika kripto industrije su već zauzeli četiri mesta na Fortune-ovoj "40 under 40" - svi se ponovo pojavljuju na počasnoj Ledger listi.

To su izvršni direktor glavne američke kripto berze i usluge za novčanike Coinbase, Brajan Armstrong, 34 godine, koji se našao na prvom mestu Ledger liste zahvaljujući tome što je "katapultirao" kriptovalute u svakodnevicu. "Mršavi vizionar", suosnivač itirijuma (ETH) Vitalik Buterin, 24 godine, tri puta je proslavljen na Fortune-ovoj listi i sada je zauzeo drugo mesto na Ledger listi.

Na trećem mestu je Đihan Vu, 32 godine, suosnivač pekinškog titana za proizvodnju hardvera za rudarenje Bitmain - navodno vrednog 12 milijardi dolara nakon nedavnog kruga finansiranja. Fortune pominje Vuovu podršku za "kontroverzni" bitkoin (BTC) hard-fork, bitkoin keš (BCH), kao i njegov interes za stejblkoine (stablecoin) i težnju za razvoj čipova za rudarenje koji rade pomoću veštačke inteligencije.

Na listi se nalaze i pojedinci koji su napustili tradicionalni finansijski sektor kako bi postali čelnici kripto insutrije, pored onih koji žele da vode "revoluciju iznutra".

Amber Baldet, 35 godina, bivši vođa blokčein programa u JPMorgan Chase-u, je rangirana jedanaesta zbog osnivanja blokčein projekta Clovyr, njene bivše pozicije glavnog programera Quorum-a, i njenog nedavnog sastanaka u odboru Zkeš fondacije - neprofitna organizacija koja upravlja altkoinom baziranim na anonimnosti Zkeš (ZEC).

Kristin Moj, Baldetova naslednica na JPMorgan-ovom blokčein programu, je na 18. mestu, a na šestom i 20. mestu su Rana Jard iz Goldman Saksa, 34 godine i Džastin Šmit, 38 godina za pokretanje budućeg trgovanja bitkoinom na Vol stritu.

Lista uključuje i bitkoin milionere, blizance Vinklvos, 36 godina, osmo mesto i bitkoin keš “evangelistu”, Rodžera Vera, 39 godina, (36. mesto), kao i "serijskog" inovatora kripto-sfere, a sada i tehničkog direktora Block.one-a, Dena Larimera, 36 godina, (12. mesto) i izvršnog direktora Bitstamp-a i suosnivača Nejca Kodriča, 29 godina (29. mesto) - pozdravljen kao garažni projekat koji je prerastao u prvu licenciranu evropsku platformu za trgovinu bitkoinom.

Pre ovonedeljne potpune kripto inkarnacije, Cointelegraph je pratio rastuću predstavljenost pionira iz ove industrije na Fortune-ovim listama za 2017. i 2018. godinu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić