Fortune po prvi put izbacio '40 under 40' godišnju rang listu sa fokusom na kripto

Po prvi put Fortune je kreirao verziju svoje prestižne "40 under 40" liste fokusirane na kripto svet za najupečatljivije mlade influensere u finansijskoj i tehnološkoj industriji, objavljenoj 23. jula.

Nazvana "Ledger 40 under 40", lista je posvećena inovatorima na čelu "finansijske revolucije" koji su uspostavili kriptovalute, blokčein i druge tehnologije distribuiranog registra.

Prošle sedmice, pet predstavnika kripto industrije su već zauzeli četiri mesta na Fortune-ovoj "40 under 40" - svi se ponovo pojavljuju na počasnoj Ledger listi.

To su izvršni direktor glavne američke kripto berze i usluge za novčanike Coinbase, Brajan Armstrong, 34 godine, koji se našao na prvom mestu Ledger liste zahvaljujući tome što je "katapultirao" kriptovalute u svakodnevicu. "Mršavi vizionar", suosnivač itirijuma (ETH) Vitalik Buterin, 24 godine, tri puta je proslavljen na Fortune-ovoj listi i sada je zauzeo drugo mesto na Ledger listi.

Na trećem mestu je Đihan Vu, 32 godine, suosnivač pekinškog titana za proizvodnju hardvera za rudarenje Bitmain - navodno vrednog 12 milijardi dolara nakon nedavnog kruga finansiranja. Fortune pominje Vuovu podršku za "kontroverzni" bitkoin (BTC) hard-fork, bitkoin keš (BCH), kao i njegov interes za stejblkoine (stablecoin) i težnju za razvoj čipova za rudarenje koji rade pomoću veštačke inteligencije.

Na listi se nalaze i pojedinci koji su napustili tradicionalni finansijski sektor kako bi postali čelnici kripto insutrije, pored onih koji žele da vode "revoluciju iznutra".

Amber Baldet, 35 godina, bivši vođa blokčein programa u JPMorgan Chase-u, je rangirana jedanaesta zbog osnivanja blokčein projekta Clovyr, njene bivše pozicije glavnog programera Quorum-a, i njenog nedavnog sastanaka u odboru Zkeš fondacije - neprofitna organizacija koja upravlja altkoinom baziranim na anonimnosti Zkeš (ZEC).

Kristin Moj, Baldetova naslednica na JPMorgan-ovom blokčein programu, je na 18. mestu, a na šestom i 20. mestu su Rana Jard iz Goldman Saksa, 34 godine i Džastin Šmit, 38 godina za pokretanje budućeg trgovanja bitkoinom na Vol stritu.

Lista uključuje i bitkoin milionere, blizance Vinklvos, 36 godina, osmo mesto i bitkoin keš “evangelistu”, Rodžera Vera, 39 godina, (36. mesto), kao i "serijskog" inovatora kripto-sfere, a sada i tehničkog direktora Block.one-a, Dena Larimera, 36 godina, (12. mesto) i izvršnog direktora Bitstamp-a i suosnivača Nejca Kodriča, 29 godina (29. mesto) - pozdravljen kao garažni projekat koji je prerastao u prvu licenciranu evropsku platformu za trgovinu bitkoinom.

Pre ovonedeljne potpune kripto inkarnacije, Cointelegraph je pratio rastuću predstavljenost pionira iz ove industrije na Fortune-ovim listama za 2017. i 2018. godinu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić