Čen Vejksing, osnivač kineske kompanije za jeftine “taksi” usluge  ‘Kuaidi Dache’, planira da pokrene aplikaciju na bazi blokčeina, izveštava lokalni medij 28. maja.

Čen je partner sa Meituan Jang Juna u  pokretanju ovog projekat. Čen ima za cilj da stvori platformu koja će ponuditi usluge kao što su vožnja i isporuke, između ostalog. Na Međunarodnom sajmu data sektora u Kini 2018. Jun je rekao:

"Pitao sam se kakva je vrednost blokčeina. Moja definicija je da vidim da li i gde ljudi to stvarno mogu koristiti. Uz korišćenje blokčeina, možemo napraviti niz ekonomskih sistema različitih od prethodnih ... Možemo se preusmeriti sa interneta i dodavati različite usluge kako bi zadovoljili potrebe korisnika."

Takođe, Čen je rekao: "Ovo je prvi put da se blokčein testira na društvenoj aplikaciji na masovnom nivou." Niti Čen niti Jun nisu otkrili detalje u vezi sa vremenskim rasporedom projekta.

Kuaidi, koji je sada deo Didi Chuking, spojen je sa Didi Dache 2016. godine. Didi Chuking sada vredi 60 milijardi dolara i navodno cilja na ICO sa većom vrednosti prikupljenih sredstava. Meituan je lokalna firma koja se spojila sa sajtom Dianping u 2016. godini. Meituan Dianping sada vredi 30 milijardi dolara.

Ranije ovog meseca, Kinesko ministarstvo industrije i informacionih tehnologija objavilo je pismo o namerama (whitepaper) blokčein industrije, otkrivajući da je domaća blokčein industrija eksponencijalno porasla  2017. godine. Prema izveštaju, u 2017. godini pokrenuto je 178 novih blokčein startapova.

 

Pripremila: Majda Petrović