Četiri od prvih pet rezultata predstavljenih prilikom postavljanja upita na Google-u za "bitcoin QR generator" vode do prevarantskog sajta.

Nalazi

Kripto novčanik ZenGo je napisao svoja otkrića u postu na blogu objavljenom 29. avgusta. Izveštavajući da je ZenGo prilikom istraživanja pre implementacije podrške za QR kod u svom novčaniku saznao za prevarantske generatore QR koda. Kompanija objašnjava kako funkcioniše navodna prevara:

„Ove veb lokacije generišu QR kod koji kodira adresu koju kontrolišu prevaranti, umesto one koju korisnik traži, na taj način usmeravajući sva plaćanja za ovaj QR kod na prevarante.“

QR kodovi su način za deljenje podataka (u ovom slučaju javnih ključeva) na vizuelni način koji se mogu skenirati pomoću uređaja koji sadrže kameru - obično pametni telefon. Mnogi veruju da takvi kodovi predstavljaju najpogodniji način za deljenje adrese novčanika, na primer, u maloprodajnim transakcijama - jer se tako izbegava potreba da se kucaju dugi nizovi naizgled nasumičnih znakova.

Uspešne prevare

Tokom svoje istrage, istraživači ZenGo-a otkrili su da su neke od ovih prevara otišle čak i do promene adresa sadržanih u klipbordu na adresu prevare. Neki su, sa druge strane, personalizovali prevarantsku adresu u sličnom formatu kao onu koju je dao korisnik. Na kraju, kompanija primećuje da su i te prevare uspešne:

„Sumirajući bilans prevarantskih adresa koje smo posmatrali, saznali smo za prevare u vrednosti od oko 20.000 dolara. Pretpostavljamo da su samo vrh ledenog brega, jer prevaranti verovatno menjaju adrese da bi izbegli otkrivanje i stavljanje na crnu listu."

Kako je Cointelegraph izvestio u julu, južnokorejsko Ministarstvo pravde procenjuje da su zločini koji su povezani sa kriptovalutama napravili 2,69 triliona vona (oko 2,28 milijardi dolara) finansijske štete između jula 2017. i juna 2019. godine.