Do početka 2020. godine biće pokrenuta podrška za plaćanje bitkoinom na preko 25.000 prodajnih mesta 30 francuskih maloprodajnih kompanija, uključujući giganta sportske odeće Decathlon i prodavnice kozmetike Sephora.

Francuski kripto-portal Cryptoglobe je izvestio o razvoju, najavljenom tokom ‘Pariske nedelje maloprodaje’, 24. septembra.

25.000 trgovaca na malo ulazi u Ekonomiju 3.0 preko Bitkoina

Novi sistem plaćanja kriptovalutama lansira se kroz partnerstvo između provajdera tehnologija point-of-sale Global POS-a, aplikacije EasyWallet i platforme Easy2Play.

Dok se plaćanja vrše u bitkoinu (BTC), sredstva će se automatski prodati u evre u trenutku prodaje.

Usluge konverzije trebaju pružiti dva partnera, Deskoin i Savitar, koji se trenutno prijavljuju za akreditacije provajdera digitalnih sredstava prema francuskom PACTE zakonu.

Pored Decathlon-a i Sephore, poznati trgovci koji su se prijavili inicijativi uključuju Boulanger, Foot Locker, World House, Intersport, Cultura, Maisons du Monde i Norauto.

Stefan Djiane, generalni direktor i osnivač Global POS-a, dao je izjavu predlažući da:

"Ovo je važan simbolički korak u evoluciji načina plaćanja u Francuskoj. Međutim, ono što donosimo na 25.000 prodajnih mesta jeste mogućnost sigurnog ulaska u svet ekonomije 3.0."

Nakon bitkoina, altkoini bi mogli biti sledeći

Omogućavanjem potrošačima da koriste svoje kriptovalute na fizičkim maloprodajnim lokacijama u legalizovanom i regulisanom okviru, inicijativa ima za cilj širenje usvajanja izvan trenutno procenjenih 4 miliona francuza koji su vlasnici kriptovaluta.

Dok je bitkoin za sada i dalje jedina kriptovaluta na karticama, Dijane je najavio da platforma namerava da u budućnosti dobije podršku za altkoine.

U januaru ove godine, nekolicina duvanskih kioska u Parizu počela je da prodaje bitkoin, uprkos mešovitim porukama lokalnih regulatora i centralne banke.