Formirana je radna grupa G7 kako bi ispitala kako centralne banke mogu regulisati kriptovalute kao što je Fejsbukova libra, prenosi Rojters 21. juna.

Fransoa Viljeru de Galu, guverner francuske centralne banke, izjavio je:

“Želimo da kombinujemo otvorenost prema inovacijama sa čvrstinom regulative. To je u interesu svih.”

Iako je u Parizu rečeno da nisu protiv toga da Fejsbuk napravi finansijski instrument, žestoko se protive tome da libra postane suverena valuta.

Izražena je zabrinutost u pogledu toga kako osigurati da kriptovalute budu u skladu sa zakonima protiv pranja novca, pravilima o zaštiti potrošača i drugim regulatornim pitanjima.

Radnu grupu G7 će voditi Benua Kur, koji je član odbora Evropske centralne banke.

Globalna reakcija na libru je mešovita. Džerom Pauel, šef Federalnih rezervi SAD-a, izjavio je da priznaje potencijalne koristi i rizike za novi projekat. U međuvremenu, predsednica Komiteta za finansijske usluge SAD-a pozvala je društvenu mrežu da zaustavi razvoj dok se ne sprovede istraga.

Guverner Banke Engleske Mark Karni izjavio je 18. juna, govoreći o libri, da veruje da će njegova centralna banka "imati visoka očekivanja iz ugla sigurnosti, bezbednosti i regulative".

Istog dana, visoki ruski zvaničnik izjavio je da zemlja neće legalizovati libru jer bi to moglo ugroziti finansijski sistem zemlje.