Poslanici francuskog parlamenta žele da investiraju 500 miliona evra (oko 569 miliona dolara) u blokčein implementaciju na državnom nivou u naredne tri godine, izveštava Les Echos 12. decembra.

Pozivajući se na izveštaj koji je objavljen u sredu, u kojem se navodi da su blokčein i kriptovalute bili na dnevnom redu dva poslanika parlamenta (MP), koji pokreću inicijativu u nastojanju da Francuska postane "Blokčein nacija". Političari takođe žele da igraju aktivnu ulogu u podsticanju rudarenja bitkoina u zemlji.

"2018 je bila ‘početna godina’ za popularizaciju blokčeina u Francuskoj. 2019. bi trebalo da bude godina kada ekosistem nastaje", navodi se u citatu koautora Žan Mišel Misa:

"Ideja je da se 500 miliona evra pumpa u blokčein razvoj u naredne tri godine."

Autori izveštaja takođe zahtevaju da Francuska postane privlačnija sredina za kripto rudare.

Konkretno, žele da "prepoznaju rudarenje kriptovaluta kao elektro-intenzivnu aktivnost", koja će da omogući privatnim preduzećima ža rudarenje pristup beneficiranim tarifama električne energije.

"Trebali bi da imamo sopstvene farme za rudarenje u Francuskoj", dodao je Mis.

Francuska nastavlja da šalje mešovite poruke kada su u pitanju kriptovalute. Prošlog meseca centralna banka zemlje nije uspela da odobri plan koji će omogućiti hiljadama trafika (koje prodaju duvan) da prodaju bitkoin (BTC) od januara, uprkos planovima koji su još uvek u toku.

Viši zakonodavci pozvali su na međunarodne napore da regulišu sektor, upozoravajući protiv strožih mera.

 

Pripremio: Nikola Mosurović