Prema najnovijim izveštajima, Francuska vlada otovrila je vrata finteh kompanijama i bankarskim institucijama da započnu trgovanje nekorišćenih hartija od vrednosti na platformama baziranim na tehnologiji blokčeina. Promene propisa isključuju potrebu posrednika kao što su brokerske  kuće i berze.

Promena dolazi sa željom da Frnacuska poraste u svojoj međunarodnoj reputaciji kao centar za finansije i tehnologiju,sa puno nade da će se takmičiti sa susednim Londonom koji trenutno uživa mnogo veću prisutnost na terenu. Prema izjavi ministra finansija Bruno Le Mera:

“Upotreba ove nove tehnologije omogućiće finteh firmi i drugim finansijskim akterima da razviju nove načine trgovanja hartijama od vrednosti koje su brže, jeftinije, transparentnije i sigurnije.”

Prema saopštenju, od hartija od vrednosti će se i dalje tražiti da prođu “sistem od poverenja”.

Rast blokčeina

Ova najava će pružiti sve veće mogućnosti bankama i drugim kompanijama da koriste blokčein tehnologiju kako bi se smanjio broj nepotrebnih brokera na srednjem nivou u finansijskom trgovanju. Tehnologiju već koriste veliki broj velikih korporacija za međunarodna plaćanja i druge aplikacije.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić