Hajp oko inicijalne ponude novčića možda je utihnuo u SAD, ali se čini da u Francuskoj stiče nove pobornike. 17. decembra, francuski finansijski regulator, Autorite des Marches Financiers (AMF), odobrio je prvo odobrenje zemlje za ICO prijavu.

Prijava je stigla od kompanije French-ICO, koja je razvila platformu za finansiranje projekata koristeći kriptovalute. Firma je prva koja se nalazi na beloj listi i obaveštenje je objavljeno na veb lokaciji AMF-a.

Rojters je u julu izvestio da je AMF razgovarao sa tri ili četiri kandidata za ICO-e i da bi uskoro moglo da ih krene više.

Iako je francuska-ICO prva kompanija koja je dobila odobrenje, ova podrška će ostati važeća do kraja perioda pretplate koji je zakazan za 1. juni 2020. Veb lokacija AMF takođe napominje da iako je odobrenje neobvezno (ICO-i se još uvek smatraju legalnim u Francuskoj bez odobrenja), samo one javne ponude koje su dobile odobrenje AMF-a mogu se direktno plasirati javnosti u Francuskoj.

AMF je takođe objasnio da je odobrio samo ICO predlog, a ne izdavača tokena. Francuski primarni regulator detaljno je rekao da bi zainteresovani izdavači mogli da apliciraju za samo jedan ICO tokom perioda koji ne može biti duži od šest meseci.

Francuska definicija ICO-a

Prema vebsajtu AMF, ICO može da se definiše kao „transakcija prikupljanja sredstava koja se vrši preko tehnologije distribuiranog registra (DLT ili “blokčein“) i koja rezultira emisijom tokena.“ Izvor napominje da „ovi tokeni mogu biti korišćeni za pribavljanje roba ili usluga, u zavisnosti od slučaja."

Zakon PACTE, koji je novi francuski zakon o rastu i transformaciji poslovanja koji je uveden u aprilu ove godine, uključivao je poseban režim za ICO. Zakon je napomenuo da će AMF dati neobavezno odobrenje koje ima za cilj da promoviše razvoj ICO-a. Zakon ističe da se to ne odnosi na ponude tokena kao hartija od vrednosti, već samo na izdavanje uslužnih tokena. Oni koji se ne pridržavaju novog okvira suočiće se s velikim kaznama.