Saslušanje navodnog vlasnika kripto berze BTC-e Aleksandra Vinika od strane Francuza bilo je "lažno" navodi njegov advokat.

Navodni bivši vlasnik kripto berze BTC-e Aleksandar Vinik optužen je i podvrgnut "lažnom" saslušanju i ispitivanju od strane Francuskih tužitelja u utorak (28. avgusta), naveo je njegov advokat Timofej Musatov za ruski medijski servis Izvestija u četvrtak (30. avgust).

Musatov navodi da je njegov klijent Vinik, izveden pred sud u Grčkoj gde trenutno čeka na izručenje, a tu je ujedno i obavešten o zvaničnim optužbama iz Francuske.

Takođe, Musatov je naveo za Izvestija da su francuski tužitelji pokušali da održe "lažno" saslušanje bez informisanja njegovog advokata - što je, on (Musatov) insistira, kršenje Vinikovih prava.

Nadalje, objašnjava kako samo lokalne snage bezbednosti mogu sprovesti istražnu proceduru u zemlji pozivajući se na grčke zakone. Vinikov advokat postavlja pitanje novinarima "zašto Francuski državljani, koji su procesu istrage, mogu biti pod istragom i u drugoj zemlji bez relevatnih dopuštenja".

Prema izveštaju Izvestija, Musatov nije precizirao sa kojim optužbama se Vinik suočava u Francuskoj niti je spomenuo navodna pitanja koja su bila postavljana Viniku tokom saslušanja.

Vinika je u julu 2017. godine uhapsila grčka policija po nalogu američkog Ministarstva pravde, koja ga tereti za prevaru i pranje novca u iznosu od 4 milijarde dolara u bitkoinu tokom 6 godina.

Kako je Cointelegraph izveštavao ovog jula, Francuska je optužila Vinika u odsustvu za "obmanu preko 100 ljudi u šest francuskih gradova od 2016. godine do 2018. godine" i zatražila njegovo izručenje. Istog meseca, sud Grčke je odlučio da izruči Vinika Francuskoj, ali su njegovi advokati uložili žalbu vrhovnom sudu Grčke na ovu sudsku odluku.

U vreme ove presude, ruska Vlada je takođe intervenisala u slučaju Vinika, njihovog državljanina, tražeći od suda da ga izruče svojoj matičnoj zemlji.

Odluka o tome koja država će se pobrinuti za Vinika je na Ministarstvu pravde Grčke. Naredno ročište, navodno će biti održano u utorak 4. septembra, na vrhovnom krivičnom i građanskom sudu Grčke. 

Pripremio: Bojan Zečević