Glavna trgovinska luka Francuske, luka u Marseju, učestvovaće u blokčein pilot projektu za teretnu logistiku u junu 2019. godine, izveštava lokalna industrija PortSEurope 6. marta.

Projekat ima za cilj korišćenje blokčein tehnologije za logistiku lanca snabdevanja i intermodalne špedicije na transportnom koridoru Mediteran-Rona-Sona (MeRS).

Prema izveštaju, blokčein inicijativa je podržana od strane francuske vlasti, međuministarske delegacije za razvoj luke i logistike za MeRS. Projekat je takođe navodno podržan i finansijski podržan od strane francuske finansijske institucije “Caisse des Depots”, navigacione vlasti “Voies navigables de France” i firme za proizvodnju električne energije “Compagnie National Rhone”.

Inicijativa ima za cilj da sprovede pilot projekat za ispitivanje sposobnosti blokčeina da poveća efikasnost upravljanja podacima u digitalnom transportnom lancu. Konkretno, pilot projekat ima za cilj da poveća sigurnost u razmeni podataka direktno između strana uključenih u lučku logistiku.

Pilot su navodno razvile tri firme fokusirane na logistiku, lanac snabdevanja i blokčein tehnologiju, naime Marseille Gyptis International, BuyCo i KeeeX.

Luka Marsej ili Grand Port Maritime de Marseille, poznata je kao druga najveća mediteranska luka i četvrta najveća luka u Evropi.

Francuska luka nije odgovorila na zahtev Cointelegraph-a za komentar.

Nedavno je ruska kompanija za transport brodova Infoteh Baltika najavila razvoj blokčein  sistema za upravljanje lučkim operacijama.

Takođe, u Rusiji, Ministarstvo saobraćaja planira da isproba blokčein rešenje za isporuku  TradeLens, koje su razvili IBM i Maersk.

 

Pripremila: Majda Petrović