Francuski politički pokret Gilets Jaunes - Žuti prsluci - planira napad na banke sličan bitkoinovom (BTC) ‘Proof of Keys’ događaju, otkrivaju izvori na društvanim mrežama 7. januara.

Nazvane “Collectors’ Referendum”, najnovije demonstracije ovog pokreta pozivaju pristalice da povuku sav svoj novac iz finansijskih institucija u subotu.

Govoreći u videu objavljenom na Fejsbuku, aktivista poznat kao Tahz San rekao je da potez ima za cilj da “zastraši ovu državu (Francuska) potpuno legalno i bez ikakvog nasilja, i to efikasnije nego ikada” za vreme postojanja Žutih prsluka.

“To je najveća noćna mora naših izabranih predstavnika”, dodao je.

Kao što je naveo lokalni časopis ‘Capital’, potencijalni disruptivni element referenduma bi mogao biti značajan. Posledice događaja, međutim, će verovatno biti nedovoljne kako bi se izazvala kriza, dodaje se.

Ipak, pojedini u bitkoin krugovima mogu povući paralelu između referenduma i Proof of Keys događaja koga je organizovao jedan investitor, preduzetnik Trejs Majer.

Tempiran tako da se podudara sa desetogodišnjicom bitkoinovom prvog bloka, Proof of Keys imao je za cilj da podstakne bitkoin korisnike da preuzmu sve novčiće koje skladište kod trećih strana i povrate kontrolu nad svojim privatnim ključevima.

Napadi na fiat banke su doprineli privlačnosti bitkoina - bar psihološki - ranije, sa finansijskom krizom na Kipru 2013. godine koja je naizgled povećala vrednost kriptovalute.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić