Vrhunski švajcarski časovničar Frenk Miler udružio se sa investicionom firmom Regal Assets kako bi napravio sat za skladištenje bitkoina (BTC) pod nazivom “Encrypto”, navodi se u izveštaju Cointelegraph Brazil 23. maja.

Pored toga što je vrhunski modni dodatak, sa cenom između 9.800 i 50.600 dolara, sat će navodno funkcionisati i kao oflajn (cold) novčanik za BTC. Navodi se da je na satu ugravirana javna adresa i dolazi u paru sa privatnim ključem na USB drajvu. Prema tvrdnjama firme, „ovaj oflajn novčanik“ nije moguće hakovati i koristi „oflajn generisane, ne-determinističke TRNG-ove (True Random Numbers Generated)“.

U saopštenju za medije Regal Assets-a, regionalni direktor Frenk Milera, Erol Balijan, komentarisao je vodeću kriptovalutu, rekavši da je "bitkoin milenijumsko zlato".

“Bitkoin je savršen [...] brak između inovacije i ličnog izbora.”

Encrypto se može kupiti BTC-om ili tradicionalnim metodama plaćanja. Kompanija navodno razmatra proizvodnju funkcionalno sličnih satova koji podržavaju drugih pet najvećih kriptovaluta, kao što su iter (ETH) i Riplov XRP.

Kao što je objavljeno 24. maja, još jedan švajcarski proizvođač luksuznih satova, Vacheron Constantin, počeće da koristi blokčein tehnologiju kako bi pratio svoje satove.

Prošle godine, Cointelegraph je objavio da je Hublot - još jedan švajcarski proizvođač luksuznih satova - izdao model ograničene serije povodom 10 godina Bitkoin pisma o namerama. Sat, Big Bang Blockchain, mogao je da se kupi samo BTC-om i napravljeno je samo 210 kopija, što je simbolika povezana sa ograničenom količinom bitkoina od 21 milion novčića.