Neprofitna organizacija Sloboda za štampu fondacija(FPF) počela je da prihvata donacije u kriptovalutama 18. juna, otvarajući tako svoja vrata za bitkoin i još četiri altkoina.

FPF, koji je formiran 2012. godine, ima za cilj da podrži i štiti slobodu govora u medijima, takođe podržava kampanje kroz razne projekte upozorenja i podizanje svesti o pretnjama prema medijskim publikacijama.

 

"Vaša podrška nam omogućava da zaštitimo novinare širom sveta, a pomoći će nam u daljim projektima kao što su SecureDrop, US Press Freedom Tracker i arhiviranje ugroženih vesti", navedeno je na veb stranici.

FPF je navela adrese za pet kriptovaluta - bitkoin, itirijum, bitkoin keš, lajtkoin i zkeš - dok zvaničnici kažu da se takođe razmišlja o donacijama u kojima će se koristiti i drugi novčići.

Čini se da je ovaj potez u nekim krugovima dobio topli prijem, decentralizovana mreža za prenos poruka Mainframe donirala  je 1000 ETH (542.000 dolara) za FPF.

"Javno propagiranje postaje moćnije kada se povezuje sa inovacijama i boljim izborima. Obe organizacije planiraju da rade na obostrano korisnom cilju u korist borbe za slobodu informacija", napisao je Mainframe u jednom blog postu objašnjavajući podstrek iza svoje odluke.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić