Guverner Banke Francuske Fransoa Viljeroj de Galu rekao je da Fejsbuk mora da poštuje propise o sprečavanju pranja novca i traži bankarske dozvole ako nudi bankarske usluge, izveštava Rojters 25. juna.

Prema izveštaju, dok je Viljeroj tokom intervjua s francuskim časopisom l'Obs priznao da postoji prostor za poboljšanje prekograničnih transfera novca. On je takođe istakao da Fejsbukov Libra projekat mora da bude u skladu sa postojećom bankarskom regulativom, jer "rizici su povećani anonimnošću koju bi korisnici Libre imali."

Viljeroj se dotakao i mogućih uslova za bankarsku licencu:

“Ako projekat teži da ode van platnih usluga i da pruža bankarske usluga kao što su depoziti, onda će morati da bude regulisan kao banka sa bankarskom licencom u svim zemljama u kojima posluje. U suprotnom, to bi bilo nezakonito.”

Kako prenosi Rojters 25. juna, član upravnog odbora švajcarske nacionalne banke Tomas Moser, izjavio je na konferenciji u Kripto dolini u Cugu da je otvoren prema Fejsbukovom kripto projektu:

“Mislim da je to zanimljiv projekat i prilično sam opušten u vezi toga. [...] Jasno su naznačili da su voljni da igraju po pravilima, kontaktirali su i regulatore.”

Šef nadzornog odbora za tržište i platni sistem Banke Italije navodno je izjavio da želi da ima više informacija o Libra projektu.

Kao što je nedavno objavio Cointelegraph, francuski ministar ekonomije i finansija namerava da “traži garancije” od Fejsbuka u vezi s predstojećom digitalnom valutom Libra. Mer je takođe zatražio od guvernera centralnih banaka G7 da se izjasne koje garancije će da traže od Fejsbuka.

Juče je bivši ekonomski savetnik predsednika SAD-a Donalda Trampa izrazio podršku Fejsbukovom stejblkoinu Libra.