Centar za informacije i odnose sa javnošću Francuske vojske i Žandarmerije potvrdio je sudske troškove nastale u toku istraga na Tezos (XTZ) blokčeinu.

U saopštenju za štampu objavljenom 20. novembra navodi se da je odeljenje Žandarmerije za sajber-kriminal (C3N) koristilo sistem za kupovinu kriptovalute od sredstava dodijeljenih od Europola i pokrivanje operativnih troškova tim sredstvima.

Blokčein osigurava sposobnost revizije

Tezos-ov glavni razvojni i istraživački centar, Nomadic Labs, tvrdi da sistem koristi „prvi pametni ugovor koji je ikada razvio javni organ“. Program omogućava C3N-u da kupi kriptovalute od sredstava dodeljenih od Europola i pokriva svoje operativne troškove tim sredstvima.

Upotreba sistema zasnovanog na blokčeinu pojednostavljuje administraciju i procedure te osigurava sposobnost revizije i sledivosti sredstava. Pametni ugovor koji reguliše funkcionisanje sistema komunicira samo sa ovlašćenim pojedincima i omogućava C3N da opravda troškove bez obelodanjivanja operativnih aktivnosti.

Vlade pokazuju sve veće interesovanje za blokčein tehnologiju. Nedavno su tokom BlockShow Asia 2019 stručnjaci izjavili da tehnologija blokčeina omogućava povezivanje ekosistema deljenjem informacija na proverljiv, decentralizovan način što bi zauzvrat moglo omogućiti novi oblik upravljanja.

U nedavnoj primeni blokčeina koji se koristi u državnoj administraciji, kineska provincija Žejiang već je obradila gotovo 6 milijardi dolara putem blokčein medicinske platne platforme koristeći tehnologiju Ant Financial blokčeina.