Šef Odbora za finansije Narodne skupštine Francuske, Erik Vort, predlaže zabranu anonimnih kriptovaluta ili takozvanih privatnih novčića. Vort je izrazio svoj stav u nedavnom izveštaju o kripto imovini i blokčein tehnologiji.

Vort razmatra uvođenje zabrane digitalnih valuta koje korisnicima pružaju veću anonimnost, navodeći:

„Takođe bi bilo prikladno predložiti zabranu širenja i trgovine kriptovaluta kako bi se osigurala potpuna anonimnost sprečavanjem bilo kakve identifikacione procedure u samom dizajnu. [...] To je slučaj sa određenim kriptovalutama (monero, PIVX, DeepOnion, zkeš ...) čija je svrha da zaobiđu svaku mogućnost identifikacije vlasnika. Do danas regulacija nije otišla tako daleko."

Pored toga, Vort je govorio i povodom mogućih problema povezanih sa kriptovalutama, uključujući prevaru, utaju poreza, pranje novca i potrošnju energije. "Razlikovanje između različitih upotreba kriptovalute mora da se nastavi, da se uspostavi finija i preciznija regulativa zaštitnika opšteg interesa, kao i privatni interes preduzetnika iz ovog domena", dodao je predsednik.

U aprilu prošle godine, japanski regulatori predložili su slične mere zabranivši kripto berzama da trguju anonimnim altkoinima dešom (DASH) i monerom. „Trebalo bi ozbiljno raspravljati o tome da li bi bilo dozvoljeno da bilo koja registrovana kripto berza koristi takve valute“, rekao je neimenovani član Službe za finansijske usluge.

U decembru prošle godine, donji dom francuskog parlamenta odbacio je amandmane na zakon o finansijama iz 2019. koji bi olakšali oporezivanje kripta. Parlament je odbacio ukupno četiri predloga, pri čemu je jedan od amandmana predložio povećanje godišnjeg obima transakcija koje podležu oslobađanju od poreza od 305 na 3.000 evra, ili čak 5.000 evra.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 2017. godine izjavio da bi voleo da Francuska postane "startap nacija", iako opšti stav Francuske prema digitalnim valutama ostaje nejasan. U novembru prošle godine, centralna banka zemlje odbila je da odobri plan koji bi omogućio hiljadama kioska za duvan da prodaju bitkoin (BTC) počevši od januara 2019. godine.