Francuski ministar za digitalni sektor, Sedrik O, izjavio je da je otvoren za saradnju sa kripto platformama kako bi omogućio kripto donacije za obnovu katedrale Notr Dam, prenosi Blumberg 17. aprila.

Srednjovekovna katedrala pretrpela je požar 15. aprila, koji je zamalo uništio ovaj čuveni spomenik kulture. Za samo dva dana, donacije za rekonstrukciju spomenika navodno su dostigle 900 miliona evra (preko milijardu dolara).

Sedric O - čije ministarstvo radi pod pokroviteljstvom francuskog ministra ekonomije i finansija, Bruna Le Mera - napomenuo je da je novootvoreni vladin internet portal za donacije za obnovu Notr Dama stvoren izuzetno brzo i još uvek ne podržava doprinose u kriptovalutama.

Zvanični sajt trenutno ima veze sa četiri odobrene organizacije koje prikupljaju donacije za obnovu, ali je Sedric O naglasio da je vlada „otvorena za razgovore sa drugima“ kako bi pomogla u naporima za prikupljanje sredstava.

Ministar je rekao da bi isti uslovi važili i za kripto donacije kao za fiat valute - organizacije ne smeju naplaćivati provizije, trebalo bi da se sakupljaju podaci radi poreskih olakšica, a sredstva bi na kraju trebalo da se preusmere preko jedne od četiri odobrene organizacije.

Kako je izvestio Cointelegraph 15. aprila, BlockShow, internacionalni blockchain događaj koji organizuje Cointelegraph, pokrenuo je svoju kampanju za sakupljanje kriptovaluta za obnovu katedrale.

Velika globalna kripto berza Binance je takođe pokrenula sopstveni program za kripto donacije koji će podržati obnovu katedrale ove nedelje, kako je navedeno. Novi kanal za donacije nalazi se na dobrotvornoj platformi Binance-a, koja je pokrenuta kao inicijativa Blokčein dobrotvorne fondacije (BCF).

Ranije ove nedelje, Bruno Le Mer je potvrdio da je blokčein tehnologija prioritet za vladu njegove zemlje. On je istakao regulatorni napredak za kripto i blokčein koji je najavio PACTE zakon, koji je ranije ovog meseca usvojila Narodna skupština Francuske.