Francuski ministar ekonomije i finansija namerava da “traži garancije” od Fejsbuka u vezi s predstojećom digitalnom valutom Libra, izveštava medijska kuća Europe 1 18. juna.

Ministar ekonomije i finansija, Bruno Le Mer, rekao je za Europe 1 da je Fejsbukov dugo očekivani stejblkoin Libra "atribut suvereniteta SAD-a" i da treba da "ostane u rukama SAD-a, a ne privatnih kompanija koje odgovaraju privatnim interesima".

Le Mer je izjavio da će "tražiti garancije" od Fejsbuka kao što je "garancija da se taj instrument za vršenje transakcija ne može preusmeriti za finansiranje terorizma ili bilo koje druge nezakonite aktivnosti". Le Mer je takođe zatražio od guvernera centralnih banaka G7 da se izjasne o garancijama koje će dobiti od Fejsbuka. Le Mer je rekao:

“Moramo se pobrinuti da ne postoji rizik za potrošača, naša je uloga kao države da štitimo potrošače. [...] To će omogućiti Fejsbuku da ponovo akumulira milione i milione podataka, što jača moje uverenje da je potrebno regulisati digitalne gigante, kako bi bili sigurni da oni ne završe u monopolističkim situacijama.”

Stejblkoin će raditi na izvornom i skalabilnom Libra blokčeinu, i biti podržan rezervom sredstava koja su navodno „dizajnirana da mu daju suštinsku vrednost“ i da smanji fluktuacije volatilnosti.

Kako Libra nije tehnički vezana za neku datu nacionalnu fiat valutu, pismo o namerama navodi da korisnici neće uvek moći da zamene token za fiksni iznos fiata, iako Fejsbuk tvrdi da su rezervna sredstva izabrana tako da minimaliziraju volatilnost.

Fejsbuk je takođe najavio lansiranje Libra investicionog tokena - koji se razlikuje od globalne kriptovalute Libra - koji se može kupiti ili distribuisati kao dividende osnivačima i investitorima.

Kao što je ranije rečeno, cilj ove kriptovalute je da olakša plaćanja na različitim Fejsbukovim platformama, uključujući WhatsApp, Messenger i Instagram, čime novčić dobija potencijalnu korisničku bazu od ukupno 2,7 milijardi korisnika svakog meseca.