Francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer je izjavio da je blokčein tehnologija prioritet za vladu njegove zemlje. Le Mer je to izjavio u intervjuu francuskom ekonomskom i poslovnom magazinu Capital (15. aprila) uoči samita Pariska nedelja blokčeina 16.-17. aprila.

Kao dokaz Francuske posvećenosti novom sektoru, Le Mer je otkrio da država planira da uloži 4,5 milijardi evra u inovacije, uključujući i blokčein, u pokušaju borbe protiv kineske i američke tehnološke dominacije.

Pored finansiranja, on je naglasio blokčein regulatorni napredak koji je najavljen sa novim zakonom (PACTE) koji je pre nekoliko dana usvojio nacionalni parlament.

U intervjuu, Le Mer je okarakterisao ovaj zakon kao “jedinstven i atraktivan pravni okvir za emitere tokena i pružaoce usluga digitalnih imovina”.

Prema planu za 2019. godinu, Le Mer je rekao da je vlada identifikovala nova područja na koja će se fokusirati u svojoj politici o blokčeinu. Ovo navodno uključuje implementaciju blokčeina u francuskom industrijskom sektoru, finansiranju inovativnih blokčein projekata i podršku ovim projektima u pogledu pravnih i regulatornih pitanja.

Ministar je predložio da francuski sistem kripto oporezivanja nudi snažan i transparentan računovodstveni okvir koji je specifičan za novi sektor. Kako je saopšteno u decembru 2018. godine, zakonodavci su ipak odbacili amandmane na francuski Zakon o finansijama iz 2019. godine koji bi ublažio poreska opterećenja kripto korisnika.

Le Mer je u pozitivnom svetlu odbacio i ICO tržište, navodeći da je to neophodno za zdravlje sektora i da otkazivanje “ne umanjuje potencijal i korist koje nudi novi način finansiranja”.

U odvojenom komentaru o perspektivi digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) kao posrednika u finansijskom sistemu, Le Mer je iyrayio uverenje da “takav projekat nije zreo u kratkom roku” i da mnoga pravna i tehnička pitanja ostaju nerešena u vezi sa javno dostupnim, veleprodajnim CBDC-om.

On je naglasio potrebu da blokčein protokoli razviju energetski efikasnije mehanizme i zaštite finansijski sistem od sumnjivog novca koji dolazi iz kripto sektora.

Kao što je ranije objavljeno, nedavne rasprave o kripto regulativi u Francuskoj su dovele do toga da šef Odbora za finansijem Nacionalnog parlamenta zagovara zabranu anonimnih kriptovaluta kao što su monero (XMR) i zkeš (ZEC).